Zaboravite cheesecake: Torta s jogurtom i malinama je sve što vam treba ovog ljeta

Osvaja na prvi zalogaj/Ilustracija
Ako ste ljubitelj laganih i osvježavajućih deserata, a klasični cheesecake vam je već dosadio, vrijeme je da probate nešto novo – tortu s malinama i jogurtom koja osvaja na prvi zalogaj.
Ova torta donosi savršen balans slatkog i kiselkastog okusa, a zahvaljujući jogurtu, ima laganu i prozračnu teksturu koja je idealna za tople ljetne dane. Maline joj daju svježinu i blagu kiselinu, a cijela torta izgleda elegantno i primamljivo – kao iz omiljene slastičarnice.
Laganija, zdravija i – bez pečenja
Za razliku od težih, kremastih torti koje često zahtijevaju pečenje i složenu pripremu, ova torta s malinama i jogurtom ne traži puno vremena ni truda. Priprema se bez rerne, što je čini savršenim desertom za ljeto kada tražimo nešto brzo, svježe i lagano.
A osim što je jednostavna, i sastojci su lako dostupni.
Sastojci:
Za podlogu:
200 g mljevenog keksa (npr. plazma, petit beurre ili digestive)
100 g maslaca (otopljenog)
Za kremu:
400 g grčkog jogurta (ili čvrstog običnog jogurta)
200 ml vrhnja za šlag (slatkog vrhnja)
100 g šećera u prahu (ili po ukusu)
10 g želatine u prahu (ili 6 listića)
4–5 kašika vode (za želatinu)
1 kašičica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije
Rendana korica pola limuna (opcionalno)
Za voćni sloj:
200–250 g svježih ili smrznutih malina
1 kašika šećera
1 kašika limunovog soka
1 kašika gustina (škroba) + 2 kašike vode
Priprema:
Pomiješajte mljeveni keks i otopljeni maslac dok ne dobijete smjesu nalik mokrom pijesku. Utisnite smjesu u kalup za tortu (preporučeno promjer 20–24 cm), poravnajte i ostavite u frižideru da se stisne dok pripremate kremu.
Želatinu prelijte s nekoliko kašika hladne vode i ostavite da nabubri (5–10 minuta). U međuvremenu umutite jogurt, šećer u prahu, vanilin šećer i limunovu koricu u glatku smjesu. U drugoj posudi umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Lagano sjedinite šlag s jogurt smjesom. Nabubrenu želatinu lagano zagrijte (na pari ili u mikrovalnoj) dok se ne otopi, pa je brzo umiješajte u kremu uz stalno miješanje. Kremu prelijte preko podloge i poravnajte. Vratite u frižider na barem 2 sata da se stisne.
Maline, šećer i limunov sok kuhajte par minuta dok ne omekšaju. Dodajte gustin razmućen u malo vode i kuhajte još minutu-dvije dok se ne zgusne. Ohladite, pa prelijte preko stisnute kreme i vratite u frižider na dodatnih 1–2 sata (ili preko noći).
Osvježavajuća, lagana i preukusna
Ova torta s malinama i jogurtom je pravi ljetni hit: bez pečenja, s minimalno sastojaka i s puno okusa. Idealan je izbor za sve koji žele desert koji će oduševiti, a da ne provedu sate u kuhinji.
Maline joj daju svježinu, jogurt laganu kiselkastu notu, a tekstura je savršeno pjenasta i nježna. Po želji, možete dodati i dekoraciju od svježih malina, listića mente ili malo bijele čokolade na vrhu.
Ako tražite desert koji je jednostavan, lagan, vizualno privlačan i ukusan, zaboravite na klasični cheesecake. Torta s malinama i jogurtom je sve što vam treba ovog ljeta – i više od toga.
Isprobajte, podijelite s prijateljima i uživajte u svakom zalogaju!