Zaboravit ćete na kupovne: Domaće piškote koje osvajaju na prvi zalogaj

Mekane, lagane i neodoljive/Ilustracija

Mekane, lagane i neodoljive/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako ste ljubitelj laganih, prozračnih i nježno slatkih keksića – domaće piškote su pravi izbor za vas. Ovaj jednostavan recept donosi savršen balans između hrskavog i mekanog, a idealne su uz kafu, čaj, ili kao sastojak za popularne deserte poput tiramisua.

Kad ih jednom probate, zaboravit ćete na industrijske verzije – jer ništa ne miriše tako lijepo kao svježe ispečene, domaće piškote iz vaše rerne.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 2 jaja
  • 600 g šećera
  • 500 g oštrog brašna
  • 300 g skrobnog brašna (npr. gustin)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 mala kašičica praška za pecivo

Priprema:

Rernu zagrijte na 170 stepeni. Odvojite žumanca od bjelanaca. U jednoj posudi umutite bjelanca u čvrst snijeg, pa polako dodajte polovinu šećera i vanilin šećer. U drugoj posudi umutite žumanca s ostatkom šećera, dodajući ga postepeno. Snijeg od bjelanaca pažljivo umiješajte u umućena žumanca. U posebnoj posudi pomiješajte oštro i skrobno brašno s praškom za pecivo, pa smjesu prosijte i postepeno dodajte u smjesu jaja, lagano miješajući da ostane prozračno. Pleh obložite papirom za pečenje.

Kesi za zamrzavanje odrežite vrh tako da otvor ne bude širi od vrha palca. U kesu sipajte smjesu i istiskujte piškote na pleh u željenom obliku. Pecite piškote oko 10 minuta, dok ne dobiju lagano zlatnu boju. Ostavite da se ohlade, pa ih pospite šećerom u prahu, piše Trpeza.

Uživajte!