Za iftar spremamo ukusne kiflice i brz desert: Ako želite odmor od kuhinje, imamo rješenje

Do kraja ramazana, najvažnijeg i najdražeg mjeseca za muslimane širom svijeta, nije ostalo mnogo. Stoga je naša preporuka postačima da preostale dane iskoriste najbolje što mogu - praktikujući sve ono što se u islamu preporučuje i izbjegavajući sve ono čega muslimani treba da se klone.
Kako bismo pomogli da sveti mjesec provedete njegujući vrijednosti islama, za vas smo pripremili naš specijalni prilog Svjetlost ramazana, koji možete pogledati OVDJE.
Nastavite čitati Oslobođenje jer ćete na našem portalu, u narednom periodu, pronaći zanimljive recepte i važne preporuke za sve postače.
Iftarski zalogaji
Kiflice punjene feta sirom i kaparima ukusan su i jedinstven zalogaj koji će zadovoljiti vašu želju za nečim posebnim. Rezultat je kombinacija okusa koja će vas osvojiti već pri prvom zalogaju. Saznajte kako jednostavno pripremiti ove kiflice koristeći di-go mješavinu za multigrain kruh, koje će postati hit na iftarskoj trpezi.
Priprema: U posudu stavite 350 g mješavine za multigrain kruh (50 g mješavine ostavite za poslije) i 7 g di-go suhog kvasca te pomiješajte. Dodajte 320 ml tople vode, otopljeni maslac i miješajte kuhačom oko dvije minute. Ostavljeno brašno sada pospite po stolu ili drvenoj podlozi. Na podlogu izlijte smjesu i kratko promijesite. Valjkom tijesto razvaljajte u krug debljine najviše pola centimetra.
Nožem zarežite tijesto popola, a zatim na četvrtine. Na tijesto stavite prutić feta sira i par kapara pa ga zarolajte. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega složite tako punjene kiflice. Ostavite pokriveno na toplom mjestu 25 do 35 minuta. Prije pečenja kiflice premažite razmućenim jajetom i po želji pospite susamom ili nekim drugim sjemenkama.
Lim s kiflicama stavite u rernu zagrijanu na 210-220 °C (s oba grijača uključena), na donji nivo. Pecite 35 do 40 minuta. Pečene kiflice izvadite iz pećnice i servirajte.
Vrijeme je za desert
Isprobajte čokoladnu pjenastu kremu u čaši za čiju pripremu ne treba više od 15 minuta. Činjenica da za pripremu treba tako malo vremena čini je idealnom i za ramazan - za desert poslije iftara.
Priprema: Čokoladu otopite na pari ili u lončiću na vrlo laganoj vatri. Kada se potpuno rastopila maknite je s vatre i ostavite da se malo rashladi. U zdjeli izmiješajte jaja i šećer te mikserom miješajte oko 5 minuta ili dok smjesa ne postane blijeda, gusta i dvostrukog volumena. U smjesu dodate otopljenu čokoladu i kakao u prahu te sve zajedno izmiksajte dok ne dobijete kremastu masu.
U posebnu zdjelu izmiksajte šlag. Kada je gotov velikom metalnom žlicom postepeno dodajte šlag u čokoladnu smjesu te ga rukom sporim pokretima zamiješajte dok se sve zajedno ne stopi u laganu, pjenastu masu.
Kremu ulijte u 6 čaša te ostavite u frižideru barem sat vremena. Izvadite ih iz frižidera oko 15 minuta prije serviranja. Po želji ukrasite sa šlagom i naribanom čokoladom.
Šta bi kolač bio bez kafe?
Tačnije, šta bi život bio bez kafe?! Zbog toga je prvi gutljaj većini najdražeg toplog pića, nakon iscrpljujućeg dana posta i kvalitetnog obroka, neprocjenjiv. Kafa nas "vraća u život", dok je ispijanje kafe u društvu bliskih ljudi odavno naš običaj.
A izbor kafe kojom ćete počastiti sebe i svoje bližnje je jednostavan, jer - samo je jedna prava - Brazil kafa.
Vrijeme za odmor
Ukoliko vam je potreban predah od kuhanja i pripreme iftara, ili jednostavno želite promijeniti ambijent u kojem provodite iftarske trenutke, imamo savršen prijedlog za vas. ibis Styles Sarajevo, u kojem je boravak prava avantura kroz historiju i kulturu Bosne i Hercegovine, za vas je pripremio iftarske menije, ali i Open Buffet varijantu. Dakle, svako će pronaći ono što voli!
Inače, svaka prostorija u ovom hotelu nosi priču, svaki detalj ima simboliku, a cijeli hotel odiše jedinstvenim duhom Sarajeva. Ipak, zanimljivo je da čari ovog hotela i svega što on nudi naročito dolaze do izražaja tokom ramazana, kada vrijedna i ljubazna ekipa ibisa za postače kreira posebnu atmosferu. Rezervišite mjesto i sa dragim ljudima uživajte u ukusnoj hrani i nezaboravnom gostoprimstvu ibis Styles Sarajevo.
Zajedništvo u ramazanu
Ako ste ovih dana raspoloženi za iftar u kojem ćete posebno uživati, Mövenpick hotel nudi meni glaziranom teletinom sa pireom od krompira i mrkve u sopstvenom sosu.
Smješten u srcu Sarajeva, ovaj hotel će ispuniti sva vaša očekivanja jer nudi savršenu kombinaciju modernog dizajna, švicarske preciznosti i topline bosanske gostoljubivosti. Mövenpick hotel ujedno je mjesto u kojem ćete probati neka od najukusnijih jela, inspirisana lokalnim i internacionalnim specijalitetima, organizovanim u nekoliko iftarskih menija koji će vas oduševiti. Naš današnji prijedlog je meni Sarajevski merak.
Iftar pred vama provedite u ambijentu koji odiše toplinom, za posebnom iftarskom trpezom i u društvu najmilijih.