Volite jednostavne i brze slatkiše? Griz kolač sa jabukama i orasima je savršen izbor za vas

Griz kolač sa jabukama i orasima/Coolinarka
Ne morate se truditi s komplikovanim receptima i višeslojnim tortama – ovaj kolač je idealan za sve koji žele uživati u sočnom, mekanom desertu uz minimalan trud.
Kombinacija griza, oraha, sočnih jabuka i džema čini ga savršenim slatkišem za svaki dan, a još je i nevjerovatno ukusan.
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 šolja šećera (šolja jogurta)
- 1 vanilin šećer
- 1 šolja mlijeka
- 60 ml ulja
- 1 šolja griza
- 1 šolja mljevenih oraha
- 4 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 rendane jabuke
Za premaz:
- 3–4 kašike džema po vašem izboru (kajsija, šljiva, višnja…)
- Za čokoladnu glazuru:
- 100 g čokolade
- 3–4 kašike ulja
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Koristite žicu za miješanje dok smjesa ne postane pjenasta i kremasta.
U smjesu dodajte mlijeko i ulje, pa kratko promiješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Umiješajte griz, mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Na kraju, dodajte rendane jabuke i lagano ih umiješajte u smjesu, raspoređujući ih ravnomjerno. Smjesu sipajte u srednji pleh, prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta, ili dok kolač ne porumeni i postane čvrst na dodir.
Odmah nakon što izvadite kolač iz rerne, premažite ga džemom po vašem izboru. Najbolje je koristiti džem od kajsije, šljive ili višnje, ali možete se odlučiti i za neki drugi koji volite. Ostavite da se potpuno ohladi.
U manjoj posudi istopite čokoladu zajedno sa uljem, pa prelijte preko ohlađenog kolača. Kada se čokoladna glazura stegne, isijecite kolač na sočne kockice i uživajte u ovom jednostavnom, ali divnom desertu!