Volite jednostavne i brze slatkiše? Griz kolač sa jabukama i orasima je savršen izbor za vas

Griz kolač sa jabukama i orasima/Coolinarka

Griz kolač sa jabukama i orasima/Coolinarka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ne morate se truditi s komplikovanim receptima i višeslojnim tortama – ovaj kolač je idealan za sve koji žele uživati u sočnom, mekanom desertu uz minimalan trud.

Kombinacija griza, oraha, sočnih jabuka i džema čini ga savršenim slatkišem za svaki dan, a još je i nevjerovatno ukusan.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 2 jaja
  • 1 šolja šećera (šolja jogurta)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 šolja mlijeka
  • 60 ml ulja
  • 1 šolja griza
  • 1 šolja mljevenih oraha
  • 4 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 rendane jabuke

Za premaz:

  • 3–4 kašike džema po vašem izboru (kajsija, šljiva, višnja…)
  • Za čokoladnu glazuru:
  • 100 g čokolade
  • 3–4 kašike ulja

Priprema:

U velikoj posudi pomiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Koristite žicu za miješanje dok smjesa ne postane pjenasta i kremasta.

U smjesu dodajte mlijeko i ulje, pa kratko promiješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Umiješajte griz, mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

Na kraju, dodajte rendane jabuke i lagano ih umiješajte u smjesu, raspoređujući ih ravnomjerno. Smjesu sipajte u srednji pleh, prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta, ili dok kolač ne porumeni i postane čvrst na dodir.

Odmah nakon što izvadite kolač iz rerne, premažite ga džemom po vašem izboru. Najbolje je koristiti džem od kajsije, šljive ili višnje, ali možete se odlučiti i za neki drugi koji volite. Ostavite da se potpuno ohladi.

U manjoj posudi istopite čokoladu zajedno sa uljem, pa prelijte preko ohlađenog kolača. Kada se čokoladna glazura stegne, isijecite kolač na sočne kockice i uživajte u ovom jednostavnom, ali divnom desertu!