Uživate li u ramazanu? Imamo recept za brzo iftarsko jelo, ali i odličan desert

Polovina ramazana, za muslimane širom svijeta najvažnijeg i najdražeg mjeseca u godini, iza nas je. Vjerujemo da su se postači do sada "uhodali" sa svim što post u islamu podrazumijeva, uključujući apstiniranje od jela i pića od zore do zalaska sunca, odricanje svega što ih kvari i truje, ali i činjenje što više dobrih i iskrenih djela.
Kako bismo pomogli da sveti mjesec iskoristite na najbolji mogući način, za vas smo pripremili naš specijalni prilog Svjetlost ramazana, koji možete pogledati OVDJE.
Nastavite čitati Oslobođenje jer ćete na našem portalu, u narednom periodu, pronaći zanimljive recepte za iftarska jela i važne preporuke za sve postače.
Jedite zdravo
Ramazan obogaćuje naš um i duh, čisti naše tijelo, ali i zahtijeva podrobniju brigu o istom. Prednost dajte hrani bogatoj nutrijentima, pri tome izbjegavajući namirnice koje će vaš organizam "umoriti", kao što su pržena i prezačinjena hrana, slatkiši, sokovi, grickalice, i slično. Također, neka vaš fokus bude na kvalitetu, ne na kvantitetu onog što ćete pojesti.
Širok izbor namirnica potrebnih za zdravu prehranu tokom ramazana, ali i mnogo više od toga, možete pronaći u Amko komercu. Podsjećamo da Amko, pored vikend akcije i kataloških akcija, svakog petka - bez izuzetka - nudi 10 posto popusta na sve namirnice koje nisu prethodno snižene. U Amku ćete pronaći i sve što vam je potrebno za pripremu jednostavnog i brzog jela, za koje recept donosimo u nastavku.
Pileći file s gljivama
Šampinjon je jestiva gljiva koja se često priprema u našim kuhinjama. U šampinjonima su, od vitamina, najviše zastupljeni vitamin C, B1, B2 i B6 (u tragovima) te vitamin D i provitamin A. Ova vrsta gljiva je bogata proteinima, hitinom, a sadrži i beta-glukan koji je odličan za jačanje imuniteta. Pa, neka se na vašem današnjem meniju nađe ova savršena kombinacija - piletina sa šampinjonima.
Priprema: Piletinu izrezati na kockice i popržiti kratko na maslacu. Gljive ne prati, samo ih očistiti nožićem, narezati i dodati piletini. Poklopiti i dinstati skupa, a kada tekućina od gljiva skoro ispari dodati sol, papar, vegetu i peršun. Pri samom kraju uliti vrhnje za kuhanje i parmezan, promiješati, kad provrije skinuti s vatre.
Naš prilog uz ovaj recept je riža. Prijatno!
Zasladite kadaifom
S obzirom na to da svakodnevne obaveze ne ostavljaju mnogo vremena za pripremu iftara, pa ni deserta, izdvojili smo recept za brzu i ukusnu poslasticu. Riječ je o kadaifu s kremom, a u nastavku pročitajte kako ga spremiti. Vidjet ćete, vrlo je jednostavno.
Priprema: Kadaif u vrećici izdrobiti, a potom staviti u teopsiju, politi s malo ulja i peći 15-ak minuta, tačnije dok ne dobije lijepu, zlatnu boju. Kadaif, potom, podjednako razvrstati u dvije posude. U hladno mlijeko staviti kremu od vanilije, šlag kremu od vanilije i puding. Smjesu mutiti mikserom nekoliko minuta, dok ne dobijete gustu kremu. Na dno tepsije rasporediti polovinu kadaifa. Kremu staviti na prvi sloj kadaifa, a ostatkom kadaifa pokrijte kremu.
Preporuka: Koristite tepsiju 20 x 25 cm. Ako želite veću količinu kadaifa, poduplajte mjere.
Šta bi kolač bio bez kafe?
Tačnije, šta bi život bio bez kafe?! Zbog toga je prvi gutljaj većini najdražeg toplog pića, nakon icrpljujućeg dana posta i kvalitetnog obroka, neprocjenjiv. Kafa nas "vraća u život", dok je ispijanje kafe u društvu bliskih ljudi odavno naš običaj.
A izbor kafe kojom ćete počastiti sebe i svoje bližnje je jednostavan, jer - samo je jedna prava - Brazil kafa.
Zajedništvo u ramazanu
Ako vas je sedmica iza nas iscrpila, vrijeme je za predah posla, obaveza i kuhinje. Neprocjenjive trenutke iftara već danas ili sutra provedite u društvu ljudi koje volite. A mi znamo i gdje...
Smješten u srcu Sarajeva, Mövenpick hotel će ispuniti sva očekivanja jer nudi savršenu kombinaciju modernog dizajna, švicarske preciznosti i topline bosanske gostoljubivosti. Mövenpick hotel ujedno je mjesto u kojem ćete probati neka od najukusnijih jela, inspirisana lokalnim i internacionalnim specijalitetima, organizovanim u nekoliko iftarskih menija koji će vas oduševiti.
Iftar pred vama provedite u ambijentu koji odiše toplinom, za posebnom iftarskom trpezom i u društvu najmilijih.