Uvijek uspješne i neodoljive: Otkrivamo tajnu savršenih kiflica

Tople kiflice/Vesna Markovic
Tople kiflice su uvijek sjajan izbor, bilo da ih pravite za doručak, užinu ili kao dodatak uz šolju kafe.
Bilo da ih punite sirom, džemom, eurokremom ili ostavite prazne i pospete susamom, kiflice su nezaobilazan klasik na našim trpezama. Zahvaljujući jednostavnim sastojcima i laganoj pripremi, ovaj recept idealan je i za početnike u kuhinji.
Priprema
U većoj zdjeli pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i šećer. Ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira. Zatim dodajte ulje, jaje i so, pa postepeno umiješajte brašno dok ne dobijete mekano, glatko tijesto. Tijesto ostavite da naraste oko 45 minuta, pokriveno čistom krpom. Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvucite u krug i isijecite na trouglove, kao pizzu. Na širi dio svakog trougla stavite željeni nadjev, pa zarolajte u oblik kiflice. Kiflice slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i pospite po želji susamom, kimom ili ostavite bez ičega. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.