Ulje divljeg origana je najbolji prijatelj atletičara

Može se uzgajati i u zatvorenom
Može se uzgajati i u zatvorenom
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Postoji začin koji raste u našim krajevima samoniklo i puno se više koristi u Hercegovini i primorju općenito, a nama na kontinentu do početka ‘80. služio je samo u rijetkim situacijama kada pripremamo neka talijanska jela s paradajzom da dobijemo taj drugačiji, mediteranskiji štih. Onda je pizza zavladala cijelim područjem bivše Jugoslavije i taj začin je došao u sve naše domove. Pogađate, radi se o neizostavnom origanu. Sjećam se svog prvog susreta i sa pizzom i sa origanom na njoj i pokušaja da ga ukomponiram u sva druga jela gdje je to god bilo moguće. Sestra i ja i dan-danas volimo jaje naoko s origanom ili kombinacije ljetnih kajgana na prženoj paprici koje smo znali obogatiti mirisom origana pa od toga raditi nadjev za sendviče sa svježim paradajzom i pravac na plažu.

Miris i okus

Origano, lat. Origanum vulgare, u našem narodu se često naziva i divlji mažuran te mravinac, obični mravinac, mekulica, vranilova trava, a u nekim krajevima i oregano. Iako je karakterističan za Mediteran, kod nas raste i u unutrašnjosti, posebice na vapnenastom tlu, a može se naći i na visinama do 1.500 m, po mnogim planinama do kojih u proljeće dođu vjetrovi s mora. On je višegodišnja biljka, koja naraste do visine od 60 cm. Stabljika ima male tamnozelene listiće, na vrhu zašiljene, vrlo slično pravom mažuranu ili paprenoj metvici, od koje se najlakše razlikuje kada cvjeta, od juna do septembra, jer ima crveno-ljubičaste cvjetove. Biljka je prepuna eteričnog ulja, te se koristi u medicini i prehrani kao začin još od antičkog doba.

Radost planine

Origano je dobio ime od grčkih riječi oros, što znači planina, i ganos, što znači sreća, te bi mu se ime moglo prevesti kao radost planine, pa se smatrao simbolom sreće. Prema legendi, oštri, slatkasti aromatičan miris origana stvorila je Afrodita u nekom nastupu sreće kako bi kod ljudi i simbolizirao sreću i radost. Origanom su uz ružmarin, simbol pamćenja bračnih zavjeta, mladence na svadbama krunisali i njegovim vjenčićima, ali su ih stavljali i na grobove kako bi donio mir dušama.
Već su stari Grci počeli koristiti i ulje origana protiv ugriza zmija te čišćenje rana i za ublažavanje kod tegoba dišnih puteva. Grci i Rimljani su uživali i u njegovu mirisu nakon kupke, kada su njegovo ulje utrljavali u čelo i kosu. Bio je cijenjen i u starom Egiptu, gdje su ga koristili kao sredstvo protiv kašlja. Stari Rimljani su ga koristili za tjeranje mrava iz kuće, po čemu je i dobio naziv mravinac. A još od njihovog doba pčelari su ga koristili za tjeranje voštanog moljca.
U srednjem vijeku korišten je kao sredstvo za čuvanje hrane, prirodni konzervans, a već pominjani Paracelsus, švicarski liječnik, alkemičar, astrolog, znanstvenik, mistički filozof i okultist, u 15. stoljeću ga je koristio i preporučavao protiv dijareje, psorijaze, žutice te kao sredstvo protiv povraćanja te gljivičnih oboljenja.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Majoran, lat. Origanum majorana, poznat i kao mirisni mažuran, majuran, mezurana, mirišljavak ili babina duša je biljka koja raste skoro po cijelom Sredozemlju, te u kontinentalni dio Evrope prodire skroz do Njemačke i Mađarske. Kao i origano, koristi se i u medicini, kozmetici te, naravno, kulinarstvu. Majoran je vrlo sličan okusom svom rođaku origanu, a u zemljama istočnog Mediterana se često ne pravi razlika u upotrebi ova dva začina. To je dovelo čak do toga da se u mnogim kuharicama kaže da ih je teško razlikovati, šta nije istina. Razlika je i u mirisu i u okusu. Majoran ima ugodno slatkasti potpuno cvjetni miris, te slatko-gorki okus, koji blago podsjeća na metvicu dok je origano puno oštriji i intenzivniji od većine drugog bilja koje mu je srodnik.
Obje biljke spadaju u porodicu usnatica, lat. Lamiaceae, koje mi još nazivamo i medićevke, među kojima raste 7.886 priznatih vrsta zeljastih biljaka i polugrmova razvrstanih u 245 rodova. Ime su dobile po cvjetnom vjenčiću koji je građen u obliku gornje i donje usne. Sve biljke ove porodice sadrže različita etrična ulja i imaju određena ljekovita svojstva. Kako vole toplu klimu, kod nas ih ima najviše u područjima koja spadaju pod sredozemnu klimu. Najpoznatiji predstavnici su metvica, kadulja, bosiljak, majčina dušica, matičnjak i lavanda, o kojima ćemo sigurno pričati u narednim brojevima

image
Antre 2

Domovinom majorana smatra se istočno Sredozemlje, a i danas se uzgaja upravo na tim područjima umjerene klime jer je osjetljiv na mraz. Spominje se još u starom Egiptu, gdje je bio posvećen bogu plodnosti, obilja i vegetacije Ozirisu. Zbog ljekovitih svojstva preporučivali su ga Hipokrat, Paracelsus te Hildegard von Bingen kao lijek protiv probavnih tegoba i pomoć kod infekcija urinarnog sustava te kao biljku koja djeluje smirujuće.
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Danas se u medicinske svrhe koristi najčešće ulje origana, koje se dobiva iz svježeg lišća biljke, a koristi uz pomoć maslinovog ulja kao nosača. Sušeno lišće ima znatno manji sadržaj djelatnih sastojaka. Koncentrat dobiven na ovaj način, zahvaljujući tekućem obliku, omogućava upijanje i iskorištenje sastojaka mnogo brže, i djelovanje učinkovitije.
Ulje origana je žućkaste boje, svojstvenog mirisa, a služi za unutarnju i vanjsku primjenu. Ono je pokazalo superiorno antibakterijsko djelovanje u usporedbi s drugim aromatičnim biljkama. Origano ima mnoštvo sastojaka, među ostalim esencijalna ulja timol i karvakrol te flavonide koji su jedni od najjačih antioksidansa, ružmarinsku kiselinu, vitamine A i C, te brojne minerale, što je svojstveno biljkama mediteranskog podneblja. Djelovanje eteričnih ulja je višestruko, no ističemo najznačajnija djelovanja: protumikrobno, protugljivično, protuparazitno, protuupalno, antioksidativno, zatim pomaže u regulaciji šećera.

Za očuvanje zdravlja

Zanimljivo je da tvari prisutne u origanu imaju utjecaj i na živčani sustav tako da dolazi do smanjenja nervoze, prenapetosti živčanog sustava, te glavobolje izazvane napetošću. Savjetuje se korištenje origanovog ulja tijekom dana zbog umirujućeg djelovanja, posebno stoga što smanjuje nadražujuće djelovanje kave i čaja, čijoj prekomjernoj uporabi su suvremeni ljudi skloni.
Ulje origana ublažava kašalj i potpora je kod akutnih i kroničnih plućnih tegoba. Nekoliko studija koje su se bavile ispitivanjem djelovanja ružmarinske kiseline pokazalo je kako unos od 1,5 mg dnevno kod životinja značajno smanjuje upalni proces kod artritisa i alergijske astme. Kod ljudi koji pate od sezonskog rinitisa, uzimanje 50 do 200 mg ružmarinske kiseline dnevno značajno je smanjilo simptome alergije. Svi koji pate od ovih vidova alergije znaju koliko oni mogu biti neugodni. Origano je i jedan od najjačih prirodnih atioksidansa. Što znači da odlično djeluje na dugotrajno očuvanje zdravlja. Ono štiti od slobodnih radikala i popravlja već nastala oštećenja stanica. Antioksidansi usporavaju starenje, štite od raka, sprječavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane uz djelovanje slobodnih radikala. Snažno pomaže kod ispucale kože, osipa, psorijaze, svraba, problema sa aknama, peruti, seboreje, vaši, problema sa ekcemom pa čak i kod upale i bolova uha.


Smiruje grčeve, odnosno prirodni je spazmolitik, čime se ne može podičiti mnogo namirnica u našoj ishrani. Znatno omekšava sluz, odnosno mukolitik je, što pomaže iskašljavanje i olakšava dišne probleme. Pomoć je kod tegoba koje nastaju u periodu ulaska u klimakterij, a naročito se preporučuje kod upornih infekcija. Najznačajnija tvar i nositelj protumikrobnog djelovanja origana je karvakrol, fenolni spoj koji je po svojim antiseptičkim svojstvima 26 puta jači od sintetskih antiseptika.
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Laboratorijska istraživanja su pokazala djelotvornost ulja protiv različitih mikroorganizama, od bakterija, gljivica, parazita i virusa. Ulje origana se smatra jednim od najboljih prirodnih sredstava za sprječavanje širenja gljivica u tijelu uključujući Candida i Aspergillus vrste. Zahvaljujući protumikrobnom djelovanju, ulje origana se uspješno primjenjuje kod obične prehlade i gripe, tegoba sa sinusima te kod svih zaraznih bolesti dišnog sustava. Ulje origana može se koristiti kao probavni tonik jer potiče lučenje probavnih sokova, smiruje bolove i grčeve probavnih organa, potiče rad jetre i lučenje žuči. Posebno je koristan kod tegoba jetre izazvanih virusima, te kod probavnih tegoba izazvanih škodljivim bakterijskim ili gljivičnim izlučevinama što djeluje na lošu razgradnju hrane, odnosno truljenje hrane u crijevima. Najbolje ga je tada kombinirati sa probioticima ili acedofilnim bakterijama. Učinkovitost u čišćenju limfe mu je zadivljujuća te se koristi za ublažavanje tegoba koje prate reumatizam i artritis, te za rješavanje celulita.

image
Antre 1

Zanimljivo je da se ulje divljeg origana smatra najboljim prijateljem atletičara zbog svog anestetičkog i antiupalnog djelovanja. Efikasno ublažava zubobolju ubijajući bakterije koje prouzrokuju bol, sprečava povlačenje desni, a apte i labijalni herpes također efikasno liječi.

Povratak ulja

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako je vrijeme antibiotika odmicalo, krajem 20. stoljeća sve se više pojavljuje problem rezistencije, otpornosti mikroorganizama. Danas se sve više vraća ideja korištenja fenolnih ulja poput origanovog. Eterična ulja zadržavaju jaku antibakterijsku aktivnost čak i protiv tzv. multiplo rezistentnih mikroorganizama - onih otpornih na više antibiotika. Korištenjem moderne tehnologije, nastale su i kapsule prikladne za oralno uzimanje. Velika je prednost ulja origana što za razliku od antibiotika, djeluje i protiv patogenih gljivica, tako da se ne dešavaju disbalansi crijevne i urogenitalne flore čovjeka.

image
Antre 3

Ulje divljeg origana je izuzetno jako, jače od ulja čili paprika, te se uvijek preporučuje njegovo razblaživanje, najbolje sa maslinovim uljem, kako sam već spomenuo. Ovo ulje treba držati daleko od domašaja djece, što dalje od sluzokože i očiju i svih osjetljivih dijelova kože, pogotovo ako se već desila neka površinska ozljeda. Ni slučajno ga ne mazati na područje genitalija niti na mladeže ili kožne tumore. Treba ga čuvati u suhom i tamnom prostoru.
Ne preporučuje se konzumiranje ulja divljeg origana trudnicama i dojiljama jer otežava apsorpciju željeza. Srčani bolesnici ovo ulje mogu koristiti isključivo uz konsultaciju sa svojim doktorom, a treba biti oprezan kod uzimanja lijekova za sniženje pritiska, jer konzumiranjem ovog ulja može doći do značajnog sniženja tlaka. Ako uzimate više od 3 farmaceutska lijeka, ulje se nikako ne preporučuje jer u takvim kombinacijama može doći do oštećenja jetre. Također se ne preporučuje istovremena primjena ulja origana, te biljaka iz iste familije kao što su miloduh ili hizop, majoran, metvica, bosiljak, kadulja te lavanda.
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Preporučena doza je jedna do četiri kapi tri puta dnevno, ukupno maksimalno 12 kapi, ali nikada u jednoj dozi. Ima jak okus pa ga obavezno razrijedite u baznom ulju, soku, čaju ili naprosto vodi. U svim tekućinama osim ulju, on će plutati po površini, ali promiješajte i popijte. Za vanjsku primjenu i inhalaciju također ga je potrebno razblažiti.

Talijanski šmek hrane

Što se kulinarstva tiče, origano je nezaobilazan sastojak umaka od rajčice pripremljenih na razne načine, kao i svih pizza, a upotrebljava se svjež ili sušen. Origano sadrži dva kemijska spoja, karvakrol i timol, koji pridonose osjećaju topline u ustima zbog djelovanja na stanice osjetljive na temperaturu, zvane ionski kanali. Često se koristi u mediteranskim kuhinjama, pa je poznat po stvaranju karakterističnog, talijanskog okusa u jelima.
U kuhanju se najbolje spaja s rajčicom i čili papričicama, dok će okus ostalog povrća jednostavno podići na višu razinu. Savršeno se slaže i s ostalim začinima tipa češnjaka, luka, timjana, peršina i maslinova ulja. Odlično se slaže sa ribom pripremljenom na sve načine, kao i ostalim morskim plodovima, a možete ga dodavati i uz ostala mesa pripremljena na roštilju ili uz perad i divljač. Izvrsno se sljubljuje s krumpirom, svježim sirevima, a možete ga dodati i u salate.
Koristi se svježi i sušeni, ali može se koristiti i zaleđeni. Zamrzava se tako da svježe oprane i posušene stabljike i listiće stavite u najlonsku vrećicu i istisnete zrak. Možete ga čuvati do 12 mjeseci u zamrzivaču, samo trebate imati na umu da bi okolne namirnice mogle poprimiti njegov miris, što nekada i nije tako loše.


Ulje origana mora biti proizvedeno od divljeg origana, sa što većim postotkom karvakrola, iznad 70%, jer vrste s niskim udjelom karvakrola nemaju potrebnu djelotvornost. Od svih vrsta origana, tri su najljekovitije: Origanum Vulgare, Origanum Onites i Origanum Minutiflorum. Origanum Vulgare i Origanum Onites sadrže 30-60% karvakrola, dok Origanum Minutiflorum sadrži čak 80-90% ovog aktivnog sastojka. Zbog visokog sadržaja karvakrola, od Origanum Minutifloruma se najčešće i pravi ljekovito ulje. Najkvalitetniji origano, pa samim tim i ulja dolaze iz Grčke, Španjolske i Meksika.
Ulja sa sintetičkim karvakrolom mogu biti otrovna! Kupujte samo prirodno ulje origana, od provjerenog proizvođača.
Ako sam vas naveo da zasadite nekoliko teglica origana na svom balkonu ili da postane omiljeni stanar vašeg vrta, onda sam definitivno uspio u svom naumu. Ono što trebate znati je da biljčice dok su mlade trebaju biti u hladu, nakon presađivanja origano voli posve sunčana mjesta, te suho, dobro drenirano, lužnato tlo. Ima jaču aromu ako se sije na plodnijem tlu. Sije se u proljeće, a dijeli u proljeće ili jesen.

Priprema za zimu

Prije zime treba ga pripremiti za mirovanje rezidbom na jednu trećinu biljke. Može se uzgajati i u zatvorenom. Listovi se beru prema potrebi, a najbolje prije cvatnje. Cvijet jako privlači pčele i leptire. Ako ga sijete radi pčelinje ispaše, znajte da na jednom hektaru u periodu cvjetanja možete dobiti oko 100 kg meda.
I eto, dragi moji, danas smo popričali o još jednom zanimljivom začinu koji sigurno svi imate na svojim kuhinjskim policama i ja se nadam da ćete njime početi začinjavati još neka jela osim sosa od paradajza i pizze, jer ulje origana koristimo u zdravstvene svrhe, a svježu ili osušenu biljku preventivno. A uvijek je bolje spriječiti, nego liječiti.