Ukusna alternativa tradicionalnom: Ovo je najlakši recept za rižoto pečen u rerni

zapeceni rizoto/

Zapečeni rižoto

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno:

• 3/4 šolje riže

• 1/4 šolje sitno sjeckanog luka

• 1/2 šolje pilećeg temeljca

• kašika putera, maslinovo ulje

• so, biber

• 2 kašike sitno sjeckanog
svježeg peršuna

• 1/4 šolje naribanog parmezana

Priprema

Zapečeni rižoto je jednostavna i ukusna alternativa tradicionalnom, jer ne zahtijeva konstantno miješanje. Priprema je brza i laka, a na kraju se može posuti parmezanom za bogatiji okus.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zagrijte rernu na 220 stepeni. U posudi koja može ići u rernu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Stavite rižu i pržite, neprestano miješajući minutu dok se zrna ne oblože uljem.

Dodajte šolju i po vode, temeljac, so i biber. Pustite da provri. Pokrijte posudu i stavite u rernu. Pecite dok većina tečnosti ne ispari i rižoto ne postane mekan, 20-25 minuta.

Izvadite iz rerne. Umiješajte 1/2 do 3/4 šolje vode, puter, parmezan i peršun.