Ukus koji vraća u djetinjstvo: Recept za bakin džem od višanja

Recept koji se prenosi generacijama/Free Pik

Recept koji se prenosi generacijama/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Domaći džem od višanja po receptu naših baka biće prava poslastica tokom ljeta u vašem domu.

Ovaj recept se prenosi s koljena na koljeno jednostavan je, ali pun duše i ukusa kakav samo domaće može da ima.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 1 kg očišćenih višanja bez košpica
  • 350 g šećera
  • Sok od 1 limuna
  • Rendana kora od 1 limuna

Priprema:

U većoj posudi sjedinite višnje, šećer, sok i koru limuna. Dobro promiješajte kašikom. Pokrijte i ostavite da se marinira oko 2 sata, dok višnje ne puste sok. Sipajte sve u šerpu i kuhajte na tihoj vatri oko sat. Povremeno miješajte da ne zagori. Izvadite veće komade kore limuna. Po želji usitnite džem štapnim mikserom možete ga ostaviti glatkog ili sa komadićima.

Vruć džem sipajte u prethodno sterilisane tegle, dobro zatvorite i okrenite naopako da se vakumira, piše Informer.

Uživajte!