Ukus koji osvaja: Recept za pizza hljeb koja nestaje s tanjira za tren

Ukus kojem niko ne može odoljeti/Ilustracija

Ukus kojem niko ne može odoljeti/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pizza hljeb je ona vrsta jela koja nestane prije nego što se ohladi – taman dok ga režete, već nestaju komadići sa tanjira. U nastavku pogledajte recept za ovo ukusno jelo.

Kad vam dosadi klasična pizza, a ipak želite nešto slično – pizza hljeb je pravi izbor. Pravi se od razvučenog tijesta, puni omiljenim sastojcima kao prava pizza, urola kao savijača, pa se peče cijela i na kraju se reže na fine rolate. Hrskava spolja, sočna iznutra, savršena je za grickanje, druženja, užinu za školu, pa čak i večeru kad želite oduševiti sve za stolom.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 1 pakovanje gotovog tijesta (lisnato, pizza ili tanko dizano)
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • So, biber, beli luk u prahu – po ukusu
  • 100 g šunke (po izboru)
  • 50 g gljiva (tanko sječenih)
  • 1 mala glavica crnog luka (sitno sjeckana)
  • 100 g rendane mozzarele
  • 1 žumance (za premazivanje)

Priprema:

Razvucite tijesto na pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 0,5 cm.

U zdjeli pomiješajte paradajz pire, maslinovo ulje, origano i začine po ukusu. Premažite cijelu površinu tijesta ovim sosom. Pospite rendani sir, pa rasporedite šunku, gljive i sjeckani luk. Pažljivo urolajte tijesto u čvrstu veknu, počevši sa duže strane, kao savijaču. Prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.

Premažite veknu žumancetom i po želji pospite susamom ili sirom. Pecite u rerni zagrijanoj na 220°C oko 25–30 minuta, dok fino ne porumeni. Ostavite da odstoji 5 minuta, pa režite na debele rolate i poslužite toplo.

Prijatno!

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja