Ukus djetinjstva na tanjiru: Recept za sogan dolmu koju svi obožavaju

Okus djetinjstva/Njam.ba

Okus djetinjstva/Njam.ba

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sogan-dolma je jedno od najpoznatijih jela bosanske kuhinje – mirisno, sočno i neodoljivo. Priprema se od glavica luka koje se pune filom od mljevenog mesa i začina, a zatim se krčkaju u bogatom paradajz sosu.

Luk ovdje zamjenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa jelo ima poseban ukus i izgled.

Sogan-dolma se često služi kao glavno jelo, uz jogurt, pavlaku ili domaći hljeb.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

Za punjene glavice luka:

  • 8–10 većih glavica crvenog luka
  • 400 g mljevenog mesa (junetina ili miješano)
  • 80 g riže
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice mljevene paprike
  • ½ kašičice suhog ili svježeg peršuna
  • ¼ kašičice kima (po želji)
  • 1 jaje

Za sos:

  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • 2 šolje vode
  • 200 ml paradajz sosa
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Luk kratko pržiti 5–7 minuta da omekša. Odrezati vrh i pažljivo odvajati slojeve. Manje unutrašnje dijelove luka sitno isjeckati – oni idu u fil. U zdjeli pomiješati meso, opranu rižu, jaje, so, biber, papriku, peršun, kim i isjeckani luk. Sve dobro sjediniti. Svaki sloj luka napuniti kašičicom fila i lagano zatvoriti. Rasporediti u šerpu, otvorom na gore. Na ulju propržiti brašno do svijetlosmeđe boje, dodati papriku, promiješati i doliti vodu, pa paradajz sos. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sos sipati preko punjenih glavica luka, piše Trpeza. Poklopiti i krčkati na tihoj vatri 45–60 minuta, dok luk potpuno ne omekša. Po potrebi dodati još malo vode. Poslužiti toplo, uz pavlaku, jogurt ili domaći hljeb.

Korisni savjeti

  • Najbolje je koristiti crveni luk srednje veličine – lakše se odvaja.
  • Nemojte pritiskati punjene glavice – treba da ostanu čvrste.
  • Ako želite gušći sos, posljednjih 10 minuta kuhajte otklopljeno.
  • Možete dodati nekoliko krompira – skuhat će se zajedno i biće preukusni.