Tursku tjesteninu svi žele probati: Evo kako da je sami spremite

Turska tjestenina/
Turska tjestenina
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako ste aktivni na društvenim mrežama, onda ste sigurno primijetili da u posljednje vrijeme svi na TikToku i Instagramu pripremaju takozvanu tursku tjesteninu, jelo s mljevenom janjetinom, umakom od grčkog jogurta i drugim umakom od maslaca i mljevene crvene paprike.

"Turkish pasta" novo je viralno jelo, a sve je krenulo još u studenom prošle godine, kada je tiktokerica Anna Paull objavila video u kojemu njezina mama priprema tursku tjesteninu, koja je gotova za deset minuta. Video je do danas prikupio više od dva milijuna lajkova.

U originalnom receptu koristi se mljevena janjetina, no neki koriste mljevenu junetinu ili čak vegansku zamjenu za meso, ako pripremaju po veganskom receptu. Također, u originalnom receptu na tavicu prvo ide meso bez ulja, a tek onda začini i luk, no mi preporučujemo da prvo prodinstate luk na malo ulja kako bi pustio svoj okus i kako bi meso bilo ukusnije.

Potrebni sastojci

Za viralnu tursku tjesteninu, jelo od tjestenine, mljevene janjetine i nekoliko umaka, trebat će vam sljedeći sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

maslinovo ulje

luk

začini (curry u prahu, mljevena crvena paprika, kumin, sol, papar)

češnjak

mljevena janjetina

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

koncentrat od rajčice

grčki jogurt

limun

maslac

tjestenina

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

rajčica

peršin.

Kako se priprema

Stavite kuhati vodu za tjesteninu, a kada zakipi, dodajte tjesteninu i pustite da se kuha dok pripremate umak. U drugoj tavi prvo zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk nasjeckan na kockice i sve začine (curry u prahu, crvenu papriku, kumin, sol i papar).

Kada ste prodinstali luk, dodajte češnjak nasjeckan na sitno i mljeveno meso. Pecite nekoliko minuta, a kada je meso pečeno, umiješajte koncentrat od rajčice.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U maloj zdjelici pomiješajte grčki jogurt, protisnuti češnjak, sok od limuna i sol. Dobro promiješajte i ostavite sa strane. U drugom lončiću otopite maslac, dodajte mu crvenu papriku i sol i dobro promiješajte.

Kuhanu tjesteninu servirajte na tanjur i dodajte umak od jogurta i pečeno meso, a zatim ga obilno zalijte umakom od paprike i maslaca. Rajčicu i svježi peršin nasjeckajte i time posipajte jelo, dodajte još malo umaka od paprike i maslaca te poslužite.

Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.