Turski kremasti specijalitet koji morate probati: Recept za supu od crvene leće

Preukusna, a prejednostavna za napraviti/FreePik
Crvena leća je bogat biljni izvor proteina i vlakana.
Rastvorljiva vlakna se vežu za „loš“ holesterol i pomažu našem tijelu da ga izluči putem žučnih kiselina.
Nerastvorljiva vlakna prolaze kroz naš probavni sistem bez apsorpcije i pružaju volumen, što pomaže samoj probavi.
Budući da sadrži mnogo vlakana, pomaže i u poboljšanju kontrole šećera u krvi.
Crvena leća sadrži i značajnu količinu folata. Folat je vitamin B koji pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca u našoj krvi. Zbog visokog sadržaja željeza u crvenoj leći, uključivanje leće u prehranu može pomoći u održavanju pravilnog nivoa željeza.
Sastojci:
- 1 šolja crvene leće
- 1 glavica crvenog luka
- 1 režanj bijelog luka (po želji)
- 1 krompir
- 1 mrkva
- 1 kašičica koncentrata paradajza (po želji, izostavljen u ovom receptu)
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica kima (po želji)
- 1 l vruće vode
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- Sastojci za sos/preljev:
- 2 kašike putera
- 1 kašičica crvene paprike
Priprema:
Dinstanje: Zagrijte ulje u šerpi i dinstajte nasjeckani luk dok lagano ne porumeni. Zatim dodajte krompir i nastavite dinstati na laganoj vatri. Nakon dinstanja, dodajte nasjeckanu mrkvu i dobro opranu i ocijeđenu leću.
Kuhanje: Dodajte vodu, promiješajte i poklopite lonac. Kuhajte na srednjoj vatri dok supa ne prokuha. Nakon što prokuha, kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok leća, krompir i mrkva ne omekšaju.
Miksanje: Kada se supa skuha, dobro je izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu.
Začinjavanje: Dodajte biber, so i po želji kumin i promiješajte. Kuhajte još 5 minuta prije nego što sklonite s vatre. Ako je konzistencija pregusta, dodajte malo vode i pustite da prokuha.
Priprema sosa: U međuvremenu, zagrijte dvije kašike putera u malom loncu. Dodajte jednu kašičicu crvene paprike, promiješajte i sklonite s vatre.
Serviranje: Sipajte supu od leće u zdjelu za serviranje, prelijte umakom od putera i crvene paprike i poslužite s kriškom limuna, piše Ljepotaizdravlje.
Uživajte!