Trikovi iskusnih domaćica: Kako skuhati jaja da im ne pukne ljuska

Postoji nekoliko jednostavnih trikova/Ilustracija
Pitate se kako skuhati jaja da ne puknu prilikom kuhanja za Uskrs? Niste jedini! Mnogima se desilo da im tokom kuhanja jaja za farbanje neka od njih puknu, što pokvari i izgled i krajnji rezultat.
Dobre vijesti su – postoji nekoliko jednostavnih, ali vrlo efikasnih trikova koje iskusne domaćice koriste svake godine kako bi jaja ostala cijela i spremna za farbanje.
1. Izvadite jaja iz frižidera na vrijeme
Najčešća greška jeste stavljanje hladnih jaja u vrelu vodu. Zbog naglog prelaska iz hladnog u toplo, ljuska često puca. Da biste to izbjegli, izvadite jaja iz frižidera barem sat vremena prije kuhanja, kako bi postigla sobnu temperaturu.
2. Spuštajte jaja pažljivo
Ako ste se ikada pitali kako skuhati jaje da ne pukne već na početku, odgovor je jednostavan – koristite kašiku. Lagano spustite svako jaje u šerpu da ne bi udarilo o dno.
3. Dodajte so ili sirće u vodu
Jedan od najstarijih savjeta je da u vodu dodate kašikicu soli ili malo sirćeta. Ako se ljuska ipak ošteti, ovi sastojci će pomoći da bjelance ostane unutar jajeta.
4. Kuhajte na srednjoj temperaturi
Nemojte kuhati jaja na jakoj vatri – prevelika temperatura stvara pritisak i lako dovodi do pucanja. Nakon što voda proključa, smanjite temperaturu i kuhajte ih lagano 10 do 12 minuta.
5. Ne pretrpavajte šerpu
Ostavite dovoljno prostora između jaja. Ako su nagurana, lakše će doći do sudaranja i pucanja tokom kuhanja.
6. Hlađenje odmah posle kuhanja
Čim su jaja skuhana, prebacite ih u činiju sa hladnom vodom ili dodajte kockice leda. Ovaj postupak ne samo da učvršćuje ljusku već i omogućava bolji prijem boje prilikom farbanja.
Kako izabrati jaja za farbanje?
Za najbolje rezultate birajte jaja sa svijetlom ljuskom – boje će biti ujednačenije i intenzivnije. Tamnija ljuska može promijeniti ton boje i dati nepredvidiv rezultat.
Ako ste se do sada pitali kako skuhati jaja da ne puknu, ovi jednostavni savjeti mogu napraviti veliku razliku. Uz malo pripreme i pažnje, vaša uskršnja jaja biće savršeno skuhana, bez naprsnuća, spremna za farbanje i ukrašavanje, piše Nova.rs.