Trileće karamel-kolač

trileće karamel/Enez Selvi/Alamy/Alamy/Profimedia
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno: 

Za koru:

• 6 jaja

• 200 g šećera

• 200 g griza

• 200 g brašna

• prašak za pecivo

Za preliv:

• 1 l mlijeka

• 150 g mlijeka u prahu

Za karamel:

• 200 g šećera

• 200 ml slatke pavlake

• 50 g maslaca

Priprema

Pjenasto umutite bjelanaca sa šećerom, a zatim muteći dodajte jedno po jedno žumance. Kada se sve lijepo sjedini, dodajte brašno, griz i prašak za pecivo. U podmazan i brašnom posut pleh izlijte smjesu i pecite na 180 stepeni pola sata.

Za fil u posudu ulijte mlijeko i slatku pavlaku, stavite da se kuha i kada počne da struji, stalno miješajući dodajte kašiku po kašiku mlijeka u prahu, pazeći da se ne stvore grudvice. Mlaku koru izbockajte i prelijte vrelim mlijekom, pa ostavite da sve upije.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za karamel u suhu šerpicu sipajte šećer, karamelišite ga i dodajte slatku pavlaku. Kuhajte na tihoj vatri dok se karamel ne otopi, a zatim dodajte malo maslaca i miješajte dok smjesa ne postrane glatka i sjajna. Gotov kolač prelijte karamelom i stavite u frižider da se dobro ohladi.