Trik zlata vrijedan: Evo kako da vam turšija ostane bistra i svježa

turšija ilustracija/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

​Turšija je od davnina simbol svake domaćinske kuće i neizostavni dio trpeze tokom hladnih zimskih mjeseci.

Bez obzira da li se služi uz kuvana jela, pečenje ili kao osvježavajuća salata, ona predstavlja ponos domaćice i znak umijeća u pripremi zimnice. Ipak, često se dešava da poslije nekoliko nedjelja voda u tegli postane mutna, što umije da izazove nelagodu i sumnju u kvalitet.

 

 

Kako bi zimnica zadržala svoju bistrinu i svježinu, generacije domaćica oslanjale su se na provjerene trikove i male tajne koje se prenose s koljena na koljeno. 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

Najčešće greške u pripremi

Najčešći razlog mutne vode u turšiji krije se u samom početku procesa pripreme. Ako tegla ili bure nisu dobro oprani i sterilisani, bakterije mogu da izazovu mutnoću i pokvare izgled zimnice. Takođe, i neoprano povrće ili nepravilan odnos soli i vode mogu da budu uzročnici problema. Kada “rastvor” nije dovoljno jak, povrće kreće da “radi” i fermentiše više nego što je potrebno, pa voda dobija zamućen izgled.

Još jedna česta greška je naglo zatvaranje tegle bez prethodne provjere da li je sve pravilno raspoređeno i dovoljno pritisnuto. Ako se povrće slobodno pomjera u tečnosti, veća je vjerovatnoća da će doći do stvaranja mutnoće.

Provjereni trikovi 

Stare domaćice su imale jednostavna, ali zlata vrijedna rješenja. Najčešće su u svaku teglu ubacivale nekoliko zrna bibera, listove vinove loze ili komadić korjena hrena. Ovi prirodni dodaci nisu služili samo za aromu, već su i prirodni čuvari bistrine, jer usporavaju neželjene procese fermentacije.

 

 

Još jedan koristan savjet je dodavanje malo vinskog sirćeta na sam vrh tegle. Sirće djeluje kao zaštita od kvarenja, a istovremeno daje i diskretnu kiselost povrću. Na ovaj način, turšija ostaje postojana, ukusna i vizuelno privlačna do kraja zime.

Hljeb i grožđe mogu da pomognu

Osim bibera, loze i hrena, domaćice su znale i za jedan starinski trik – korištenje hljeba ili bobica grožđa tokom fermentacije. Nekoliko kriški hljeba ili par bobica stave se u bure na nekoliko dana, a zatim izvade. Ovaj postupak ubrzava prirodno završavanje procesa vrenja i osigurava da voda ostane bistra.

 

 

Takvi trikovi, iako jednostavni, zahtijevaju malo strpljenja i pažnje, ali rezultat je turšija koja ne samo da je zdrava i ukusna, već i ponosno stoji na policama ostave kao pravi ukras svake kuće, prenosi Krstarica.