Trik za pripremu domaćeg džema od šljiva - više nećete stajati kraj šporeta satima

Jednostavan recept/Freepik
Miris svježe pečenih šljiva koji ispuni kuhinju priziva neka davna sjećanja, a domaći džem od šljiva ostaje klasik koji se u Bosni i Hercegovini priprema generacijama. Ipak, ono što ovaj recept čini posebnim jeste činjenica da više nije potrebno sate provoditi nad šporetom, uz stalno miješanje i strah od zagorijevanja. Sve što trebate uraditi jeste uključiti rernu i dopustiti joj da uradi veći dio posla.
Na ovaj način džem zadržava prirodnu aromu i pun, bogat okus šljive, bez nepotrebnih dodataka. Idealno je rješenje za sve koji žele sačuvati tradiciju pripreme zimnice, ali u jednostavnijem i modernijem obliku.
Džem od šljiva nije samo slatki namaz - on je priča o tradiciji, porodičnim okupljanjima i domaćem ukusu koji odolijeva vremenu. A upravo ovakav, pečen u rerni, pokazuje da tradicija i savremenost mogu savršeno ići ruku pod ruku.
Priprema:
Šljive dobro operite, očistite od košpi i narežite na manje komade. Stavite ih u dublju posudu ili lonac za rernu (kako sok ne bi previše prskao). Pecite na 200 stepeni dok šljive ne zavriju. Smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još oko sat vremena, povremeno promiješajte (otprilike svakih 20 minuta).
Nakon sat vremena umiješajte šećer pomiješan s vanilin šećerom i vratite u rernu na još sat vremena, uz povremeno miješanje. Vruć džem ulijte u prethodno zagrijane tegle, dobro zatvorite i okrenite naopako dok se potpuno ne ohlade, prenosi Zadovoljna.hr.