Trik koji domaćice kriju godinama: Dodajte ovo u vodu i krompir vam se neće raspasti

Svi pravimo ovu grešku/Free Pik

Ovaj sastojak mijenja sve/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Krompir je jedna od najčešće korištenih namirnica na svijetu i gotovo da nema domaćinstva u Bosni i Hercegovini u kojem se ne nalazi u frižideru. Od pirea, paprikaša i musake, do pečenog krompira i salata – koristi se svakodnevno, jer je jednostavan za pripremu i pristupačan.

Ipak, mnoge domaćice suočavaju se s istim problemom – krompir koji se tokom kuhanja raspadne i izgubi oblik. Umjesto urednih komada, dobiju se dijelovi koji se pretvore u neprivlačnu kašu, posebno kada krompir treba poslužiti kao prilog ili u salati. Srećom, postoji jednostavan, ali vrlo učinkovit trik koji ovaj problem rješava zauvijek – i to uz sastojak koji već imate u svojoj kuhinji.

Sirće – tajna savršeno kuhanog krompira

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jedan od najpoznatijih i najučinkovitijih trikova za sprječavanje raspadanja krompira prilikom kuhanja jeste dodavanje male količine sirćeta u vodu. Iskusne domaćice i profesionalni kuhari savjetuju da se krompir kuha u ključaloj vodi uz dodatak prstohvata soli, a zatim da se svakih 10–15 minuta doda nekoliko kapi sirćeta.

Sirće ne mijenja okus krompira, ali mu daje bolju strukturu i čvrstoću. Na ovaj način, krompir zadržava svoj oblik, ne raspada se i idealan je za jela poput krompir salate, ćufti, pirea ili dinstanog povrća, gdje je važno da komadi ostanu čvrsti i estetski privlačni.

Naučno objašnjenje – kako sirće djeluje?

Kiselina iz sirćeta djeluje na ćelijske zidove krompira. Tokom kuhanja, toplota omekšava strukture bogate skrobom, ali kiselost sirćeta usporava taj proces i pomaže da krompir zadrži svoj oblik. Ukratko – sirće stabilizira pektin, prirodnu supstancu u krompiru koja mu daje čvrstinu i elastičnost.

Zahvaljujući tome, krompir se ne raspada ni nakon dužeg kuhanja. Ovaj trik je posebno koristan kada kuhate mladi krompir, koji je prirodno mekši, ili ako planirate da ga kasnije koristite u salatama i hladnim jelima.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pažljivo s količinom sirćeta

Iako sirće ima brojne prednosti, s njegovom količinom treba biti umjeren. Dovoljno je dodati pola kašičice do jednu kašiku sirćeta na litar vode. Previše sirćeta može promijeniti okus krompira, naročito ako se koristi u jelima sa blagim aromama.

Najbolje je koristiti bijelo alkoholno sirće ili jabukovo sirće, jer imaju neutralniji miris i ne remete okus jela, piše 24sedam.

Ako želite dodatni efekat, možete krompir nakon kuhanja ostaviti još nekoliko minuta u vodi kako bi se "učvrstio". Tako će zadržati lijepu teksturu i tokom hlađenja – što je idealno za jela koja se poslužuju kasnije.