Trik koji čuva svježinu luka i do nekoliko mjeseci

Stručnjaci otkrivaju pravo mjesto za čuvanje/Free Pik
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Crni luk, koji gotovo uvijek imamo u kuhinji, nije samo neizostavan sastojak jela, on donosi i brojne zdravstvene benefite. Redovno konzumiranje luka može podržati zdravlje srca, probavu i vid, a njegova prirodna antibakterijska svojstva i potencijal za smanjenje rizika od određenih bolesti čine ga pravim superhranom. Ali, da bi sve ove prednosti zaista došle do izražaja, luk mora biti svjež, a način čuvanja igra ključnu ulogu.

Cijeli luk najbolje je držati na hladnom, suvom, tamnom i prozračenom mjestu. Idealne temperature su između 4 i 10°C, a prostor treba da bude zaštićen od svjetlosti i vlage, jer one podstiču klijanje i kvarenje. Otvorene korpe od žice, mrežaste vrećice ili čak stare najlon-čarape sprečavaju nakupljanje vlage. Suvo i tamno okruženje, poput špajza ili podruma, može produžiti životni vijek luka za nekoliko mjeseci. Važno je napomenuti da luk nikada ne treba čuvati zajedno sa krompirom, jer oni brže propadaju kada su u kontaktu.

Šalot i specijalni lukovi

Šalot je srodnik crnog luka, ali blažeg i slađeg ukusa. Čuva se na sličan način, u hladnom, tamnom i provjetrenom prostoru, i može trajati i do mjesec dana. Za dugoročno čuvanje, šalot se može i zamrznuti – oguljen i odvojen po čenovima u hermetički zatvorenoj posudi može trajati i do šest mjeseci.

Luk u različitim fazama pripreme

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Oguljeni luk, isjeckani ili kuvani, potrebno je čuvati u frižideru. Oguljeni luk može trajati oko 10-14 dana u hermetički zatvorenoj posudi, dok se isjeckani luk koristi u roku od sedam do  10 dana. Kuvani luk je dobar tri do pet dana, ali se i on može zamrznuti do tri mjeseca, idealno za supe, paprikaše ili variva. Marinirani luk, zbog kiseline i začina, može trajati i do šest mjeseci, a nakon otvaranja ga je najbolje držati u frižideru.

Mladi luk i praziluk

Mladi luk i praziluk su nježniji i više vole frižider. Mogu stajati nekoliko dana u čaši sa vodom na sobnoj temperaturi. Za duže čuvanje, najbolje ih je umotati u blago vlažan papirni ubrus i staviti u ladicu frižidera, tako ostaju svježi i do desetak dana. Takođe se mogu isjeckati i zamrznuti za kasniju upotrebu.

Luk je mnogo više od kulinarske osnove, a uz nekoliko jednostavnih pravila, luk može biti stalno pri ruci, spreman da obogati vaše obroke i doprinese zdravijem načinu ishrane, piše plantbased.telegraf.rs.