Torta od jabuka sa cimetom

torta od jabuka/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno:

• 200 g brašna

• 130 g šećera

• 140 g putera

• žumance

• kašika limunovog soka

• jedna velika jabuka

• cimet

• so

Priprema

Umutiti brašno, malo soli i cimeta, 40 g šećera i 100 g putera, dodati žumance umućeno s limunovim sokom. Umijesiti tijesto, oblikovati loptu, prekriti krpom i držati na prohladnom mjestu oko pola sata. Jabuku poprečno izrezati na kriške i odstraniti sjemenke. Kalup premazati puterom, posuti sa 60 g šećera, složiti jabuke, posuti ostatkom šećera i komadićima putera. Tijesto rastanjiti na pola centimetra debljine i staviti preko jabuka. Kalup staviti na zagrijanu ringlu 3-4 minute kako bi se šećer karamelizovao, a zatim peći 35-40 minuta na 180 stepeni. Lagano ohlađenu tortu pažljivo prevrnuti na tanjir i servirati.

Savjet: Torta od jabuka sa cimetom je odlična slastica da u njoj uživate.