Torta koju ćete praviti cijelo ljeto: Kremasta Plazma čarolija bez pečenja

Ljetna torta koja zavodi na prvi zalogaj/YouTube/Screenshot
Ovo je jedna veoma lagana torta za napraviti – bez pečenja, komplikacija i dugog čekanja – a toliko je neodoljivo kremasta i ukusna da će biti pravo čudo ako je napravite samo jednom tokom ljeta. Hladna, osvježavajuća i puna poznatog Plazma okusa koji svi volimo, idealna je za vruće dane kada želite nešto slatko, ali bez previše muke. Jednom kad je probate, postat će vaš ljetni favorit koji gosti traže recept za ponijeti.
Sastojci:
Krema:
- 3 cijela jajeta
- 180 grama šećera
- 90 grama gustina
- 750 ml mlijeka
- 100 grama putera
- 200 grama kisele pavlake
- ekstrakt vanile
Plazma dio:
- 500 grama mljevenog Plazma keksa
- 150 ml mlijeka
- 150 grama putera
Priprema:
Umutiti jaja, šećer i gustin sa oko 200 ml hladnog mlijeka, a ostatak do 750 ml staviti na vatru da prokuha. Prije nego što mlijeko prokuha, zakuhati masu i miješati dok se ne zgusne. Na kraju kuhanja izmutiti mikserom kako ne bi bilo grudvica.
Skinuti sa vatre, dodati puter i ekstrakt vanile pa miješati dok se puter ne otopi i ne sjedini sa filom. Na kraju dodati pavlaku i opet sve izmiješati. Ostaviti da se prohladi dok izmiješate sastojke za kore.
Pomiješati keks, otopljen puter i mlijeko i dobro to uraditi, da maslac i mlijeko dođu u dodir sa cjelokupnom količinom keksa, kako ne bi ostalo suhih dijelova. Promiješati opet fil.
Kalup prečnika 26 cm blago premazati uljem, kako bi kasnije obruč lakše skinuli. Podijeliti Plazma dio na četiri dijela. Dobijete četiri puta po 200 grama.
Na dno staviti prvi dio pa preliti četvrtinom fila. Tako uraditi do kraja. Imamo četiri dijela keksa i četiri dijela fila. Kada premažete zadnji, staviti tortu u frižider na hlađenje i stezanje par sati. Skinuti obruč, dekorisati po želji i poslužiti, piše Minimagazin.
Pogledajte i video kako da napravite ovu fantastičnu tortu.