Topi se u ustima: Domaći hljeb s jagodama koji svi obožavaju

Miris djetinjstva i ljetna svježina u jednom receptu/FreePik
Ovaj desert, koji više liči na kolač nego na klasičan hljeb, pravi je izbor za svaku priliku. Sočan, mirisan i pun komadića svježih jagoda, idealan je za doručak uz kafu, popodnevnu užinu ili lagani desert bez previše komplikacija.
U njegovoj pripremi nema potrebe za posebnim vještinama – sve se jednostavno miješa, a rezultat je mekan, aromatičan kolač koji ostaje svjež i sljedećeg dana.
Ono što ga izdvaja jeste tekstura: zahvaljujući grčkom jogurtu i pažljivo izbalansiranim sastojcima, dobijate savršeno mekanu sredinu i hrskavu koricu.
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci:
- 200g jagoda, isjeckanih
- 2 kašike brašna
- 115g putera
- 200g šećera
- 2 jajeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 60g grčkog jogurta
- 60ml vode
- 200g brašna
- preliv od jagode ili drugi dodatak (po želji)
Pripreme:
Uključite rernu da se grije na 170°C. U maloj zdjeli pomiješajte jagode sa brašnom, tako da komadići jagoda budu lijepo prekriveni brašnom.
U drugoj zdjeli pomiješajte puter i šećer, mikserom, tako da se lijepo sjedine, u to dodajte jaja i vanilu i opet sjedinite mikserom. Sad dodajte prašak za pecivo i sol i opet pomiješajte.
Na kraju, jedno po jedno, polako ubacujte u to i jogurt, vodu i brašno, i to sve izmiješajte mikserom dok se sve lijepo ne sjedini u jednu masu.
Sad ubacite i preostale jagode, ali umiješajte ih špatulom, a ne mikserom. Sve prespite u kalup za hljeb i ubacite u rernu. Pecite između 45-50 minuta. Kada se ispeče, možete da ga prelijete sladoledom ili prelivom od jagode, ali je i bez toga preukusan, prenosi 24Sedam.