Topi se u ustima: Domaći hljeb s jagodama koji svi obožavaju

Miris djetinjstva i ljetna svježina u jednom receptu/Free Pik

Miris djetinjstva i ljetna svježina u jednom receptu/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

​Ovaj desert, koji više liči na kolač nego na klasičan hljeb, pravi je izbor za svaku priliku. Sočan, mirisan i pun komadića svježih jagoda, idealan je za doručak uz kafu, popodnevnu užinu ili lagani desert bez previše komplikacija.

U njegovoj pripremi nema potrebe za posebnim vještinama – sve se jednostavno miješa, a rezultat je mekan, aromatičan kolač koji ostaje svjež i sljedećeg dana.

Ono što ga izdvaja jeste tekstura: zahvaljujući grčkom jogurtu i pažljivo izbalansiranim sastojcima, dobijate savršeno mekanu sredinu i hrskavu koricu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

  • 200g jagoda, isjeckanih
  • 2 kašike brašna
  • 115g putera
  • 200g šećera
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 60g grčkog jogurta
  • 60ml vode
  • 200g brašna
  • preliv od jagode ili drugi dodatak (po želji)

Pripreme:

Uključite rernu da se grije na 170°C. U maloj zdjeli pomiješajte jagode sa brašnom, tako da komadići jagoda budu lijepo prekriveni brašnom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U drugoj zdjeli pomiješajte puter i šećer, mikserom, tako da se lijepo sjedine, u to dodajte jaja i vanilu i opet sjedinite mikserom. Sad dodajte prašak za pecivo i sol i opet pomiješajte.

Na kraju, jedno po jedno, polako ubacujte u to i jogurt, vodu i brašno, i to sve izmiješajte mikserom dok se sve lijepo ne sjedini u jednu masu.

Sad ubacite i preostale jagode, ali umiješajte ih špatulom, a ne mikserom. Sve prespite u kalup za hljeb i ubacite u rernu. Pecite između 45-50 minuta. Kada se ispeče, možete da ga prelijete sladoledom ili prelivom od jagode, ali je i bez toga preukusan, prenosi 24Sedam.