Tope se u ustima: Neodoljive domaće buhtle s džemom koje osvajaju mirisom i ukusom

Miris djetinjstva/Ilustracija

Miris djetinjstva/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Domaće buhtle su omiljeni desert koji mami svojim mirisom i mekanom teksturom. Mekane, slatke i punjene omiljenim džemom, idealne su za porodična druženja ili nedjeljni doručak.

Priprema nije komplikovana, a rezultat su buhtle koje se doslovno tope u ustima i vraćaju nas u uspomene na toplinu doma i tradiciju.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 250 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 80 g putera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Za punjenje:

  • džem po želji

Za premaz:

  • 1 jaje

Za posipanje:

  • šećer u prahu

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zagrijte rernu na 180 stepeni. U toplom mlijeku razmutite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite 10 minuta da se aktivira. U brašno dodajte so, preostali šećer, jaje i otopljeni puter. Dodajte nadošli kvasac i zamijesite glatko tijesto. Ostavite da naraste oko sat vremena. Nakon toga razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1 cm i isjecite u kvadrate. Na sredinu svakog kvadrata stavite kašičicu džema, preklopite i oblikujte kiflice. Poredajte ih u podmazan pleh i ostavite još pola sata da narastu. Premažite umućenim jajetom i pecite 20 do 25 minuta na 180 stepeni. Kada su pečene, pospite šećerom u prahu i uživajte u toplim domaćim buhtlama, piše Trpeza.

Prijatno!