Topa - jelo bez kojeg je iftar nezamisliv: Ovo je najjednostavniji recept

Šta bi ramazan bio bez tope? Čisto sumnjamo da muslimani u Bosni i Hercegovini imaju odgovor na to pitanje!
Riječ je o vrlo jedno jednostavnom za pripremu, ali ukusnom, neodoljivom jelu, koji savršeno pristaje tek pečenim ili podgrijanim somunima, tačnije lepinama posutim sjemenkama čurekota.
Topa se sprema na različite način, često "od oka", a nijedan način nije pogrešan. S obzirom na to da smo u petak navečer dočekali novi mjesec posta, izdvojili smo brzu i jednostavnu topu.
Napominjemo da su za topu dovoljna dva do tri sastojka (maslac, pavlaka, mladi sir), a sve ostalo dodajete po želji.
Priprema:
Za početak istopite maslac te dodajte pavlaku. Izmiješajte i nakon minut do dva dodajte mladi sir i kajmak. Dobro izmiješajte i kuhajte na srednjoj jačini 4 do 5 minuta. Posolite. Ukoliko želite napraviti topu s jajetom, ovo je vrijeme da dodate umućeno jaje i dobro izmiješate. Na kraju dodajte narendan dimljeni sir. Miješajte sve dok se sir ne istopi i, naravno, topu servirajte sa vrućim somunima.
Prijatno!