Tito je obožavao: Recept za jugoslovensku tortu bez koje nije prošlo nijedno slavlje

Svi su je voljeli/YouTube/@emilijinakuhinja
Ova torta je bila nezaobilazna na slavama, svadbama i važnim porodičnim okupljanjima širom bivše Jugoslavije. Spoj bogatih kora, svilenkastog fila i dekadentne čokolade čini je pravim klasikom koji budi nostalgiju i vraća nas u neka toplija, zajednička vremena.
Prenosimo vam originalni recept koji se i danas rado pravi — jer neke stvari ne izlaze iz mode.
Sastojci:
Tamna kora:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike griza
- 2 kašike kakaa
- 1 kesica praška za pecivo
Svijetla kora:
- 6 bjelanaca
- 10 kašika šećera
- 1 kašičica sirćeta
- 1 kašika brašna
- 1 kašika griza
Fil:
- 6 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 250 g putera
- 200 g bijele čokolade
- 1 kesica šlaga (oko 60 g, pripremljen po uputstvu)
- 100 ml mlijeka (za natapanje tamne kore)
Priprema:
Tamna kora: Umutite cijela jaja sa šećerom, dodajte griz, kakao, brašno i prašak za pecivo. Sve sjedinite i pecite u prethodno zagrijanoj rerni dok ne bude pečeno (provjerite čačkalicom).
Svijetla kora: Umutite bjelanca sa šećerom, dodajte malo sirćeta, griz i brašno. Pecite dok korica ne dobije zlatnu boju.
Fil: Na pari skuhajte žumanca sa šećerom, dodajte bijelu čokoladu i otopljeni puter. Kad se ohladi, umiješajte prethodno umućeni šlag.
Slaganje: Tamnu koru natopite mlijekom. Redajte: tamna kora – fil – svijetla kora – fil. Po želji, tortu dekorišite otopljenom čokoladom, piše Trpeza.
Uživajte!