Tito je obožavao: Recept za jugoslovensku tortu bez koje nije prošlo nijedno slavlje

Svi su je voljeli/You Tube/@emilijinakuhinja

Svi su je voljeli/YouTube/@emilijinakuhinja

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ova torta je bila nezaobilazna na slavama, svadbama i važnim porodičnim okupljanjima širom bivše Jugoslavije. Spoj bogatih kora, svilenkastog fila i dekadentne čokolade čini je pravim klasikom koji budi nostalgiju i vraća nas u neka toplija, zajednička vremena.

Prenosimo vam originalni recept koji se i danas rado pravi — jer neke stvari ne izlaze iz mode.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Tamna kora:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike griza
  • 2 kašike kakaa
  • 1 kesica praška za pecivo

Svijetla kora:

  • 6 bjelanaca
  • 10 kašika šećera
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika griza

Fil:

  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 250 g putera
  • 200 g bijele čokolade
  • 1 kesica šlaga (oko 60 g, pripremljen po uputstvu)
  • 100 ml mlijeka (za natapanje tamne kore)

Priprema:

Tamna kora: Umutite cijela jaja sa šećerom, dodajte griz, kakao, brašno i prašak za pecivo. Sve sjedinite i pecite u prethodno zagrijanoj rerni dok ne bude pečeno (provjerite čačkalicom).

Svijetla kora: Umutite bjelanca sa šećerom, dodajte malo sirćeta, griz i brašno. Pecite dok korica ne dobije zlatnu boju.

Fil: Na pari skuhajte žumanca sa šećerom, dodajte bijelu čokoladu i otopljeni puter. Kad se ohladi, umiješajte prethodno umućeni šlag.

Slaganje: Tamnu koru natopite mlijekom. Redajte: tamna kora – fil – svijetla kora – fil. Po želji, tortu dekorišite otopljenom čokoladom, piše Trpeza.

Uživajte!