Tajne restoranskih kuhara: Evo kako da vaše palačinke uvijek budu tanke i savršene

Zaboravite grudvice i debela tijesta/FreePik
Palačinke su omiljena poslastica mnogima, bilo da ih volite sa kremom, džemom, orasima ili šećerom. Dobra vijest je da ni tokom posta ne morate da ih se odreknete. Postoji jednostavan recept za posne palačinke od samo dva sastojka koje, uz nekoliko profesionalnih trikova, ispadnu savršeno tanke, mekane i bez grudvica.
Trikovi kuhara u restoranu
Prosijte brašno prije nego što ga dodate – tijesto će biti vazdušastije i lakše. Dodajte sodu bikarbonu (pola kašičice je dovoljno) i prosijte je zajedno sa brašnom. Ona čini palačinke mekšima i pomaže da lijepo narastu bez jaja ili mlijeka.
Za mekane palačinke važno je da:
- smjesa bude bez grudvica
- tava bude jako vrela
- palačinke se peku na minimalnoj količini ulja.
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 2 šolje gazirane vode
Priprema:
U zdjelu sipajte gaziranu vodu. Postepeno dodajte prosijano brašno, miješajući varjačom. Kada smjesa postane gušća, mutite mikserom da razbijete grudvice. Kad smjesa postane glatka, ostavite je u frižideru 30 minuta. Zagrijte tavu, namažite je papirnim ubrusom natopljenim uljem i pecite palačinke sa obje strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Tavu povremeno ponovo premažite uljem. Gotove palačinke filujte po želji, piše Najžena.
Uživajte!