Tajna savršene supe od bundeve: Izbacite ovo iz recepta i ukus će vas oduševiti

Uživat ćete u svakom zalogaju/FreePik
Recept za supu od muškatne bundeve popularne britanske kuharice Mary Berry pokazuje kako jednostavna promjena u pripremi može značajno poboljšati ukus ovog popularnog jesenskog jela.
Ova supa nije samo ukusna, već i vrlo hranjiva. Bundeva obiluje vlaknima, vitaminima A i C te antioksidansima koji podržavaju imunitet i zdravlje kože. Budući da je prirodno slatka i kremasta, nije joj potrebno dodavati vrhnje, što je čini laganim i zdravim izborom.
Recept za supu od muškatne bundeve
Mary Berry savjetuje da se bundeva najprije ispeče u rerni, umjesto da se kuha. Pečenjem se pojačava njen prirodni ukus, što supu čini bogatijom i aromatičnijom – bez potrebe za dodatnim začinima ili vrhnjem.
Sastojci:
- 1,5 kg muškatne bundeve, oguljene, očišćene i narezane na kockice (oko 3 cm)
- 1 veliki luk
- 2 srednje mrkve, oguljene i narezane
- 1 crvena paprika, očišćena i narezana na kockice
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika tekućeg meda (po želji)
- Komad svježeg đumbira (oko 5 cm), oguljen i nasjeckan
- 1,5 l povrtnog temeljca
- So i svježe mljeveni crni biber
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
U veću zdjelu za miješanje ili kesu za zamrzavanje stavite narezanu bundevu, luk, mrkvu i crvenu papriku. Dodajte polovinu maslinovog ulja, posolite, pobiberite i dobro promiješajte da se povrće ravnomjerno premaže. Zatim sve rasporedite na veliki pleh u ravnomjernom sloju.
Pecite 40 do 45 minuta, odnosno dok povrće ne omekša i lagano karamelizira na rubovima. Ako koristite med, prelijte ga preko povrća otprilike pet minuta prije kraja pečenja.
Dok se povrće peče, u velikoj šerpi zagrijte preostalo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte naribani đumbir i kratko propržite, oko minute, samo da zamiriše. Potom ulijte povrtni temeljac i pustite da proključa. Kad je povrće pečeno, ubacite ga u lonac i po potrebi dodatno začinite.
Sklonite šerpu s vatre i sve izmiksajte štapnim mikserom dok smjesa ne postane potpuno glatka. Zatim supu vratite na vatru, kratko zagrijte i poslužite vruću, idealno uz komad hrskavog hljeba, piše Express.
Prijatno!