Stručnjaci riješili vječnu dilemu: Evo zašto su trokutasti sendviči bolji od četvrtastih

Svi se slažu s tim/FreePik
Mnogi ljubitelji sendviča tvrde da više vole one prerezane dijagonalno, umjesto klasičnih pravougaonih. Dok je nekima ova preferencija sasvim logična, drugi ne mogu da shvate kako oblik može utjecati na ukus – posebno kada su sastojci potpuno isti. Ipak, stručnjaci su se uključili u raspravu i potvrdili: sendviči zaista mogu imati bolji ukus kada su izrezani u obliku trougla.
Iako se sadržaj i okus pojedinih sastojaka ne mijenja, oblik utječe na cjelokupno iskustvo konzumacije. Tajna se krije u načinu na koji jedemo i doživljavamo svaki zalogaj.
Ključ je u omjeru nadjeva i korice
Jedan od stručnjaka koji je objasnio ovaj fenomen je edukator za nauku i tehnologiju Luis Vilazon (Luis Villazon). On je otkrio da trouglasti oblik omogućava „više nadjeva po zalogaju“. Razlog je jednostavan: trouglasti sendvič ima dva ugla od 45 stepeni, što vam omogućava da zagrizete mnogo dublje prema sredini sendviča već pri prvim zalogajima, piše Express.
Na taj način, prva dva zalogaja sadrže veći omjer nadjeva u odnosu na koricu. Treći zalogaj je često skoro potpuno bez korice, s još više ukusnog punjenja. Naravno, posljednji zalogaj je uglavnom sama korica, no kako Vilazon zaključuje – „ne možete imati sve“.
Upravo je ovo oblik sendviča koji se najčešće može pronaći u supermarketima kao dio gotovih obroka.
Estetika i praktičnost kao važni faktori
Osim naučnog objašnjenja, postoji i vizualni aspekt. Vlasnik jedne poznate delikatesne radnje u New Yorku objasnio je da dijagonalno prerezani sendviči izgledaju privlačnije.
– Jednostavno izgledaju ljepše i estetski su ugodniji. U suštini, dijagonalno rezanje daje dojam veće vrijednosti nego ravno rezanje, rekao je, dodajući kako komad s uglom nudi i drugačiju teksturu u poređenju s ostatkom sendviča.
S ovim su se složili i korisnici društvenih mreža. Na platformi Reddit mnogi su podijelili svoja iskustva:
– „Iz trouglastog ugla možete uzeti dobar, dubok zalogaj bez rizika da vam sos završi na obrazu. To se ne može reći za pravougaoni oblik“, napisao je jedan korisnik.
Drugi je istakao i praktičnu prednost, posebno kod sendviča koji se umaču:
– „Ako imate sendvič poput tostiranog sira koji umačete u supu od paradajza, trouglasti oblik s tanjim vrhom omogućava vam da ga lakše uronite u posudu. Također, trouglovi se lakše slažu oko činije.“
Iako se na prvi pogled može činiti kao trivijalna stvar, način na koji je sendvič prerezan zaista može promijeniti cjelokupni doživljaj. Veći omjer nadjeva u prvim zalogajima, estetska privlačnost i praktičnost pri konzumaciji – naučno su i iskustveno potvrđeni razlozi zašto mnogi od nas instinktivno posežu za trouglastim sendvičem.
Sljedeći put kada budete pravili sendvič, pokušajte ga prerezati dijagonalno – i provjerite osjetite li i vi razliku.