Starinski miris doma: Recept za hrskave slance koji osvajaju na prvi zalogaj

Neodoljivi domaći slanci/YouTube/Screenshot
U danima kada tražite savršenu užinu ili nešto što će upotpuniti popodnevnu kafu, slanci su pravi izbor – baš kao i perece. Ovi hrskavi, zlatni slani štapići sa susamom ili kimom ne samo da privlače izgledom, već i osvajaju sve generacije svojim ukusom.
Njihova priprema kod kuće nije komplikovana, a rezultati su izvanredni – miris koji se širi kuhinjom i tekstura koja mami osmijeh na lice.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 125 g putera ili margarina
- 1 jaje
- 50 ml mlijeka
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- Susam ili kim za posipanje
Priprema slanaca:
U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte hladan puter isiječen na kockice i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Zatim dodajte jaje i mlijeko, pa mijesite dok ne dobijete glatko i neljepljivo tijesto. Ovaj korak je ključan – hladan puter daje savršenu hrskavost slancima.
Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 0,5 cm i režite ga na štapiće ili omiljene oblike. Prebacite ih na pleh obložen papirom za pečenje i po želji pospite susamom ili kimom. Ti mali detalji daju ovim grickalicama karakter i poseban šarm.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 12–15 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Nakon pečenja, ostavite slance da se ohlade na rešetki – tada će njihova hrskavost biti savršena.
Dodatni savjeti za idealne slance:
- Koristite hladan puter kako bi tijesto ostalo hrskavo.
- Ako želite mekše slance, skratite vrijeme pečenja.
- Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi – ostat će svježi do sedam dana.
Slanci su jednostavni, a opet posebni – savršeni za svaku priliku, od porodične užine do elegantnog posluženja za goste. Njihova priprema ne traži puno vremena, ali donosi veliko zadovoljstvo i miris domaće tradicije.