Starinski miris doma: Recept za hrskave slance koji osvajaju na prvi zalogaj

Neodoljivi domaći slanci/You Tube/screenshot

Neodoljivi domaći slanci/YouTube/Screenshot

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U danima kada tražite savršenu užinu ili nešto što će upotpuniti popodnevnu kafu, slanci su pravi izbor – baš kao i perece. Ovi hrskavi, zlatni slani štapići sa susamom ili kimom ne samo da privlače izgledom, već i osvajaju sve generacije svojim ukusom.

Njihova priprema kod kuće nije komplikovana, a rezultati su izvanredni – miris koji se širi kuhinjom i tekstura koja mami osmijeh na lice.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 250 g brašna
  • 125 g putera ili margarina
  • 1 jaje
  • 50 ml mlijeka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • Susam ili kim za posipanje

Priprema slanaca:

U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte hladan puter isiječen na kockice i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Zatim dodajte jaje i mlijeko, pa mijesite dok ne dobijete glatko i neljepljivo tijesto. Ovaj korak je ključan – hladan puter daje savršenu hrskavost slancima.

Razvaljajte tijesto na debljinu od oko 0,5 cm i režite ga na štapiće ili omiljene oblike. Prebacite ih na pleh obložen papirom za pečenje i po želji pospite susamom ili kimom. Ti mali detalji daju ovim grickalicama karakter i poseban šarm.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 12–15 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Nakon pečenja, ostavite slance da se ohlade na rešetki – tada će njihova hrskavost biti savršena.

Dodatni savjeti za idealne slance:

  • Koristite hladan puter kako bi tijesto ostalo hrskavo.
  • Ako želite mekše slance, skratite vrijeme pečenja.
  • Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi – ostat će svježi do sedam dana.

Slanci su jednostavni, a opet posebni – savršeni za svaku priliku, od porodične užine do elegantnog posluženja za goste. Njihova priprema ne traži puno vremena, ali donosi veliko zadovoljstvo i miris domaće tradicije.