Starinski fast food u novom ruhu: Probajte namazolj i prepržolj i oduševite goste

Ukusni zalogaji koje morate probati/You Tube/ Screenshot

Ukusni zalogaji koje morate probati/YouTube/Screenshot

Neka jela nas prosto vrate u jednostavnija vremena, onda kada meso nije bilo svaki dan na trpezi, a hrana je mirisala na domaće.

Jedni od takvih recepata dolaze iz srca Srbije, poznatoj kao i većina Balkana po kulinarskim delicijama. Iako mnoga jela u ovom regionu sve države imaju, neka ipak ostaju tajna planinskih krajeva i oranica.

Takvi su i namazolj i prepržolj.

Možda imaju zavrzlamu u imenu, ali ukus je fanatastičan, a priprema obećava više vremena za druge aktivnosti jer ne može biti jednostavnija.

Priprema namazolja počinje sa pripremom starijeg hljeba, koji dan. Izrežu se kriške, a onda se poliju sa malo ulja.

Obavezno ih pospite mljevenom crvenom paprikom. Na tako pripremljenu krišku, stavimo sirovu pljeskavicu napravljenu od mješavine mesa i sitno sječenog luka sa dodatkom ljute tucane paprike (ako ima). 

Dodajte sol i biber. Kada su kriške spremne, stavite ih u rernu na 200 stepeni Celzijevih 10 - 15 minuta.

Služite uz šolju jogurta ili paprike sa octom.

A prepržolj?

Prepržolj je preteča hamburgera. Za njega, dovoljno je u receptu za namazolj pljeskavicu preklopiti kriškom hljeba i zapeči.

Sigurno je da ćete uživati u obje verzije.