Starinski bosanski recept koji miriše na djetinjstvo: Jeste li probali tirit pitu?

Recept koji se prenosi s koljena na koljeno/YouTube/Screenshot
Nedjelja je idealno vrijeme za ručak sa porodicom, a za što brži i ukusnije jelo, donosimo vam recept za tirit - pitu, odnosno pileći burek. Ova tradicionalna pita od nepečenih jufki i piletine pravi se jednostavno, a njen bogat ukus vraća toplinu domaće kuhinje na trpezu.
Sastojci:
- 1 pile
- 2-3 krompira
- sol
- biber
- ulje
- celer/peršun
- jufke
Priprema:
Pile se skuha u malo nezačinjene vode i kada se skuha onda se vadi van tečnosti i pusti da se ohladi da se može svo meso skinuti i iskidati na manje komade. Ohlađeno i iskidano meso se miješa sa sitno nasjeckanim krompirom, dodaje se sol, biber, malo ulja, malo celera i peršina. Dobro se izmijesi i zavija u jufke, kao i svaka druga pita. Tepsija treba biti dobro masna, a rerna dobro ugrijana: pecite od 50 do 60 minuta. Prije nego pitu izvadite iz rerne, zalijte je s nekoliko kašika one supe u kojoj se skuhalo pile i zapecite tako još nekoliko minuta.
Prema želji možete prepržiti malo maslaca s češnjakom kojeg ste zgnječili u sol, te pomiješajte to s kiselim mlijekom i poslužite s pitom!