Spoj tradicije i kremaste fantazije: Baklava cheesecake oduševljava na prvi zalogaj

Savršen spoj/Pinterest
Ako ne možete da se odlučite između bogatog okusa baklave i kremaste teksture cheesecakea – ne brinite, ne morate više birati! Baklava cheesecake je desert koji spaja najbolje iz oba svijeta u jednu savršenu, sočnu i neodoljivu poslasticu.
Hrskave kore, slatki sirup i lagana krema stvoreni su da vas osvoje na prvi zalogaj. Bilo da slavite, dočekujete goste ili jednostavno želite počastiti sebe – ovaj kolač je pun pogodak za svaku priliku.
Sastojci:
- 4 pakovanja krem sira omekšana na sobnoj temperaturi
- pola šolje šećera
- pola šolje meda
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- šolja pavlake
- 4 jajeta
- šolja slanih, pečenih, oljuštenih pistacija + još malo za ukrašavanje
- pakovanje kora za baklavu
- 1/3 šolje neslanog putera, rastopljenog
- 1/4 šolje meda, za serviranje
Priprema:
Rernu zagrijte na 160 stepeni. Kalup omotajte aluminijskom folijom. U jednoj posudi umutite krem sir. Dodajte šećer, med, ekstrakt vanilije i pavlaku, pa opet umutite. Onda dodajte jaja i opet sve umutite. Pistacije isjeckajte na kockice. U tijesto dodajte šolju pistacija, a ostatak ostavite za preljev. Dobro mutite dok se sve ne sjedini. Nanesite lagani sloj otopljenog putera između svaka 2 do 3 lista kore. Onda listove isjecite na oblik šestougla. Premažite maslacem unutrašnjost kalupa, pa nježno podignite i prebacite naslagano tijesto u tepsiju i nježno ga pritisnite na dno. Preko pripremljene kore nanesite fil. Ostatak pistacija pospite po vrhu torte, piše Trpeza.alo.