Spoj tradicije i jednostavnosti: Grčki griz kolač koji se ne peče, a topi i srce i nepce

Savršen za vruće dane/Facebook

Savršen za vruće dane/Facebook

Postoji nešto posebno utješno u desertima koji ne zahtijevaju pečenje. Grčki griz kolač, poznat i kao "halva sa čokoladnom glazurom", savršen je primjer – jednostavan za pripremu, a bogat okusom.

Ova tradicionalna poslastica kombinuje skromne sastojke koje većina već ima kod kuće: pšenični griz, šećer, vodu, malo cimeta i vanilije. U pozadini se krije mirisna orijentalna nota, dok završni sloj čokolade daje savršen balans topline i slasti.

Sastojci:

  • 50 gr maslaca (ili margarina)
  • 50 ml ulja
  • 200 gr pšeničnog griza
  • 400 ml vode
  • 300 gr šećera
  • 1 kesica vanilin šećera (10 gr)
  • 10 gr cimeta (mada originalni recept koristi 20 gr)

Za čokoladnu glazuru:

  • 100 gr čokolade
  • 30 gr maslaca
  • 50 ml mlijeka

Ova kombinacija sastojaka kreira savršenu harmoniju topline, slasti i kremaste teksture, sa notom egzotičnog orijentalnog šarma.

Priprema:

Priprema započinje pravljenjem mirisnog sirupa. U jednu šerpu se sipa voda, šećer, vanilin šećer i cimet. Sve to se stavi na tihu vatru i ostavi da proključa. Kada mješavina dostigne ključanje, kuha se još oko 5 minuta, nakon čega se skloni sa ringle i ostavi po strani.

U drugoj šerpi započinje proces prženja griza. Tu se prvo zagrijava maslac i ulje dok se ne otope, a zatim se dodaje griz, koji se mora neprestano miješati varjačom dok ne dobije blago zlatnu boju. Ovo je možda najvažniji korak jer upravo u ovom trenutku griz poprima onaj prepoznatljiv, orahasto-pečeni miris koji će se kasnije savršeno uklopiti sa sirupom.

Kada je griz dobio željenu boju, pažljivo se dodaje prethodno pripremljeni sirup. Mješavina može početi da "ključa" i "skače", pa je bitno sve pažljivo sjediniti. Zajedno se sve kuha još dvije do tri minute na laganoj vatri, dok se ne formira homogena masa.

Gotova masa se zatim izliva u manji pleh (preporučene dimenzije su 20×25 cm). Pleh može biti blago premazan uljem da bi se kolač kasnije lakše vadio. Kada se kolač prohladi, preliva se čokoladnom glazurom.

Priprema glazure je jednostavna, ali daje poseban šarm ovom kolaču. U zdjelicu se stave:

  • Izlomljena čokolada
  • Maslac
  • Mlijeko

Sve se zagrijava u mikrovalnoj ili na pari dok se ne dobije ujednačena, sjajna glazura. Autor recepta preferira ovu mekšu varijantu glazure jer se bolje kombinuje sa strukturom kolača koji se jede viljuškom. Kada se čokoladna glazura prohladi, ravnomjerno se nanosi preko kolača.

Najvažnije je da se kolač dobro ohladi – idealno preko noći u frižideru. Tokom tog vremena, sve arome se sjedine, struktura se stabilizuje i dobije se idealna sočnost koja traje i narednih dana. Upravo zato je ovaj kolač sjajan izbor i za pripremu unaprijed, kada se očekuju gosti.

Završna razmatranja i poslužavanje

Grčki griz kolač je, prije svega, primjer kako minimalizam u sastojcima može donijeti maksimalizam u ukusu. Svojom blagom slatkoćom, aromom cimeta i svilenkastom čokoladnom završnicom, lako postaje favorit svakog stola.