Sočne i mekane: Recept za savršene američke palačinke koje osvajaju na prvi zalogaj

Kao iz filma/FreePik
Ako tražiš recept za savršeno mekane i prozračne američke palačinke, na pravom si mjestu! Priprema je jednostavna, sastojci su uvijek pri ruci, a rezultat su palačinke koje se tope u ustima.
Poslužene s maslacem, javorovim sirupom ili svježim voćem, postaju pravi doručak za gušt ili slatki zalogaj u kojem će uživati cijela porodica. Upravo ovaj fini recept donose nam zaljubljenici u okuse i gastronomiju, mladi par Petra i Denis koji svakodnevno sa pratiteljima dijele recepte kojima je teško odoljeti.
Sastojci:
- 400 g glatkog brašna
- 400 ml mlijeka
- 3 jaja
- 4 kašike rastopljenog maslaca
- pola kašičice soli
- 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Rastopiti maslac. Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg uz dodatak soli. U drugoj posudi mutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. U žumanjke dodati maslac uz miješanje. Naizmjenično dodavati mlijeko i brašno s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješati bjelanjke u smjesu. Zagrijati tavu za palačinke. Peći na srednjoj vatri, stavljati oko dvije kašike smjese za jednu palačinku. Peći nekoliko minuta s jedne i s druge strane dok ne dobiju lijepu boju.
Poslužiti vruće uz listiće maslaca, javorov sirup i voće po želji, piše Žena.net.
Uživajte!