Sočan, brz i savršen za svaku priliku: Starinski kolač od jabuka koji se topi u ustima

Osvaja na prvi zalogaj/Bakina Kuhinja

Osvaja na prvi zalogaj/Bakina Kuhinja

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako tražite kolač koji se brzo i jednostavno priprema, a pritom je sočan i ukusan, ovaj starinski kolač od jabuka pravo je rješenje za vas.

Kombinacija svježih jabuka i jogurta daje posebnu svježinu, dok blagi ukus cimeta i oraha dodatno ističu aromu ovog neodoljivog kolača.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 4 jaja
  • 100 g mljevenih oraha
  • 100 g griza
  • 50 ml ulja
  • 100 g šećera
  • 2 jabuke
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml jogurta
  • Malo cimeta

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smesu. Dodajte mljevene orahe, griz, prašak za pecivo, ulje, rendane jabuke, jogurt i malo cimeta. Sve dobro sjedinite da dobijete ujednačenu masu. Sipajte smjesu u podmazan pleh veličine 22-23 cm.

Kolač pecite na 200 stepeni oko 40 minuta, a nakon 15 minuta pečenja pokrijte ga aluminijumskom folijom da se ne bi previše zapekao. Kad je kolač pečen i ohlađen, pospite ga vanilin i prah šećerom, zatim isjecite na kocke.

Ovaj kolač je fantastično mekan, sočan i mirisan, a uz to i vrlo jednostavan za pripremu. Idealna poslastica za svaku priliku koja će brzo nestati sa stola.

Za detaljniji prikaz pripreme, pogledajte i video u prilogu.