Složenac sa krompir-pireom
Priprema
Krompir obarite, izgnječite, dodajte mlijeko, margarin i napravite pire. Luk isjeckajte, propržite na ulju, dodajte meso, posolite, pobiberite i sve kratko prodinstajte. U podmazanu vatrostalnu činiju stavite polovinu pire-krompira, zatim mljeveno meso, pa opet pire-krompir. Zapecite u rerni na 180 stepeni 30 minuta. Savjet: Vjerovatno znate da prženje bilo čega, uključujući i krompir, nije najhranjiviji način da kuhate. Hranjivi sastojci u krompiru će se zadržati ako ga kuhate na pari i sačuvate koru. Ovo će spriječiti ispiranje minerala u vodu, ostavljajući krompir punim hranjivih sastojaka. Krompir je izuzetno zasitan, te neka istraživanja pokazuju da vas može više zasititi od ostalih škrobnih ugljikohidrata, poput riže i tjestenine.