Složenac sa krompir-pireom

složenac od pirea/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno:

• 1 kg krompira

• 100 ml mlijeka

• 50 g margarina

• 2 glavice crnog luka

• 250 g mljevenog mesa

• 50 ml ulja

• so po ukusu

• biber po ukusu

Priprema

Krompir obarite, izgnječite, dodajte mlijeko, margarin i napravite pire. Luk isjeckajte, propržite na ulju, dodajte meso, posolite, pobiberite i sve kratko prodinstajte. U podmazanu vatrostalnu činiju stavite polovinu pire-krompira, zatim mljeveno meso, pa opet pire-krompir. Zapecite u rerni na 180 stepeni 30 minuta. Savjet: Vjerovatno znate da prženje bilo čega, uključujući i krompir, nije najhranjiviji način da kuhate. Hranjivi sastojci u krompiru će se zadržati ako ga kuhate na pari i sačuvate koru. Ovo će spriječiti ispiranje minerala u vodu, ostavljajući krompir punim hranjivih sastojaka. Krompir je izuzetno zasitan, te neka istraživanja pokazuju da vas može više zasititi od ostalih škrobnih ugljikohidrata, poput riže i tjestenine.