Slavni magazin svrstao kljukušu na listu najboljih jela: Jedan detalj će vas ipak naljutiti

Doručak je najvažniji obrok u danu. To govore mnogi. Zato je vrlo važno biti pažljiv sa odabirom hrane kojom ćete započeti dan.
Koliko god bilo bitno da je hrana nutritivno bogata, toliko je važan i okus. Svjetski poznati kulinarski magazin Taste Atlas odabrao je listu od 50 najboljih jela za doručak.
A s obzirom na to da je bosanskohercegovačka kuhinja na jakom glasu, magazin je na ovu listu uvrstio tri naša specijaliteta. Najvisočije kotira famozna kljukuša, koja je mnogima omiljeno jelo za doručak. Kljukuša je smještena na 21. poziciju.
Kljukuša je jelo s krompirom, slično popari (pečeno tijesto prelije se vrućim mlijekom i pospe usitnjenim češnjakom).
Tradicionalno je bosansko jelo. Potiče još iz osmanskog doba, a zbog njene relativno lake pripreme je jedno od osnovnih jela starobosanske kuhinje.
Na 24. poziciji je taj famozni, bosanskohercegovački burek. Na 35. mjestu je sirnica.
Prvu poziciju drži famozni turski doručak, takozvani "kahvalti". Kahvalti je naziv za raskošan, tradicionalni turski doručak. Turski doručak je po svojoj raznolikosti i bogatstvu poznat širom svijeta, a pored neizostavnog čaja, čine ga proizvodi kao što su: sirevi, pite, sudžuka, povrće, burek, masline, menemen, slatki i slani namazi.
Na drugoj poziciji je srbijanski specijalitet "komplet lepina".
Ono što bi Bosance i Hercegovce moglo naljutiti je činjenica da 31. mjesto na ovoj prestižnoj listi zauzima srbijanski recept zvani "burek sa sirom".