Slatki zalogaj koji spaja generacije: Recept za savršenu makovnjaču koji će svi tražiti
Svi je vole/Ilustracija
Makovnjača je jedan od onih tradicionalnih kolača koji u sebi nosi mirise doma, praznika i djetinjstva. Bilo da se priprema za posebne prilike ili kao slatko zadovoljstvo uz kafu, ova sočna rolada s bogatim punjenjem od maka uvijek osvaja svojim okusom.
U nastavku donosimo provjeren recept za klasičnu makovnjaču s dizanim tijestom, idealnu za porodična okupljanja i svečane trpeze.
Postoji nekoliko varijanti recepata za makovnjaču, a glavna razlika je u vrsti tijesta. Tradicionalno, makovnjača se priprema s dizanim tijestom, ali se može napraviti i od prhkog tijesta. Obje verzije su jednako ukusne. Mi vam donosimo recept za makovnjaču s dizanim tijestom, koja je dovoljna za šest rolada.
Sastojci:
Tijesto:
- 1,2 kg brašna
- 5 jaja
- sitno naribana korica 1 limuna
- 4 kašike kiselog vrhnja
- oko 10 kašika šećera
- 50 g svježeg kvasca
- 10 kašika ulja
- 500 ml toplog mlijeka
- 1 jaje, umućeno (za premazivanje)
Punjenje:
- 800 g mljevenog maka
- 300 ml vrućeg mlijeka
- jedna i po šolja šećera
- vanilija
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i šećer. Svježi kvasac rastvorite u malo toplog mlijeka i dodajte u smjesu s brašnom. Dodajte jaja, ostatak mlijeka, kiselo vrhnje, koricu limuna i ulje, pa sve dobro izmiješajte. Mijesite tijesto dok ne postane glatko. Pokrijte ga i ostavite da odmara oko 1 sat na sobnoj temperaturi. U posebnoj zdjeli prelijte mljeveni mak vrućim mlijekom, dobro promiješajte i ostavite da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, dodajte šećer i vaniliju te ponovo promiješajte. Zagrijte rernu na 150 °C. Tijesto ponovo kratko premijesite i podijelite na 6 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte u pravougaonik dužine oko 30 cm. Ako se tijesto lijepi, slobodno koristite malo ulja. Na tijesto rasporedite oko 1/3 smjese od maka, ostavljajući oko 1 cm slobodnog ruba sa svake strane, piše Net.hr. Zarolajte tijesto i stavite rolade na podmazan pleh. Umućenim jajetom premažite svaku roladu. Pecite 40–45 minuta, dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
Uživajte!