Slatki užitak za 15 minuta: Lažne knedle sa šljivama koje ćete obožavati

Desert za lijene/Ilustracija

Desert za lijene/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Šljive i knedle klasična su kombinacija koja mnoge podsjeća na djetinjstvo i domaću kuhinju. Mekano tijesto, sočne šljive i zlatnosmeđe pržene prezle stvaraju neodoljivu kombinaciju okusa.

Ako vam je priprema klasičnih knedli sa šljivama preduga, ovaj recept za "lažne" knedle od šljiva pravo je rješenje – sve se priprema u rerni, brzo i jednostavno, a okus je gotovo identičan originalu.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 1 kg šljiva
  • 250 g prezle
  • 150 g smeđeg šećera (ili običnog)
  • 2 vanilin šećera
  • 2 kašičice mljevenog cimeta
  • 70 ml ulja
  • 1 l mlijeka
  • 1 jaje
  • 170 g pirove ili pšenične krupice
  • 7 g praška za pecivo
  • 100 g maslaca

Priprema:

Rernu zagrijte na 180 °C. Šljive prerežite na polovine i uklonite koštice. U zdjeli pomiješajte prezle, 50 g šećera, 1 vanilin šećer, cimet i ulje. U šerpi zagrijte 7 dl mlijeka na srednje jakoj vatri do vrenja. Preostalo mlijeko pomiješajte s jajetom, ostatkom šećera, drugim vanilin šećerom, krupicom i praškom za pecivo. Smjesu zakuhajte u vruće mlijeko. Kad se zgusne, maknite s vatre i umiješajte maslac. Šljive složite u lim tako da se lagano preklapaju. U lim za pečenje (25 x 35 cm) stavite polovinu prezli, na njih posložite polovine šljiva. Prekrijte šljive kremom i poravnajte površinu. Posipajte preostalim prezlama. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni 45 minuta. Poslužite toplo ili ohlađeno, piše Žena.net.

Uživajte!