Slatki recept za lijene dane: Kiflice koje se prave gotovo same

Starogradske kiflice/@mama.kuharica
@mama.kuharica/Instagram
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako tražite recept za brzinski desert koja će odlično pasati popodnevnoj kafi ili večernjem druženju, donosimo prijedlog koji bi vas mogao oduševiti.

Radi se o minijaturnim slatkim kiflicama od tri osnovna sastojka i ukusnim posipom od lješnjaka i oraha, a priprema zaista ne može biti lakša i brža!

Za kiflice:

• 200 g maslaca

• 200 g krem sira (sirnog namaza)

• 350 g glatkog brašna

Za posip:

• 3 kašike krupno mljevenih tostiranih lješnjaka

• 3 kašike mljevenih oraha

• kašika smeđeg šećera

• kašika bijelog šećera

• pola čajne kašike cimeta

Za punjenje:

• čokoladni namaz ili džem

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Maslac, krem sir i brašno miksati nastavcima za tijesto. Rukama zamijesiti kako bi se dobilo glatko tijesto. Tijesto formirati u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 1 sat.

Na podlogu za valjanje tijesta posuti malo brašna i prethodno pomiješane smjese (posipa). Izvaditi tijesto, podijeliti na četiri dijela. Svaki dio staviti na podlogu (prekrivenu brašnom i posipom), razvaljati i posuti posipom po vrhu, pa razvaljati do kraja natanko u oblik kruga.

Tijesto premazati punjenjem po želji i razrezati na 8 do 12 dijelova - tankih trokuta. Svaki trokut zamotati u oblik kiflice. Kiflice staviti na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

Staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C (15 -20 minuta).

Recept je preuzet sa Insagram profila.