Slatka veza između generacija i uspomena: Recept za šnenokle koje vraćaju u djetinjstvo

Slatka tradicija/Coolinarka
Šnenokle su desert koji budi nostalgiju i vraća u djetinjstvo. Njihova lagana i prozračna tekstura čini ih neodoljivima. Mnogi ih vole zbog blage, ali bogate arome koja podsjeća na porodične obroke.
Šnenokle su neizostavan desert u mnogim kuhinjama na Balkanu. Upravo zato ih i danas vole praviti kao podsjetnik na prošla vremena.
Recept za šnenokle
Ovo je recept jedne bake, a serviraju se hladne za maksimalan užitak.
Sastojci:
- 1,5 litra mlijeka
- 7 kašika šećera
- 5 jaja
- 3 kašike brašna
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Za početak odvojite žumanca od bjelanjaka. Pripremite šerpu, ulijte mlijeko i stavite na šporet da se zagrijava na srednjoj temperaturi. U međuvremenu, vrlo čvrsto umutite bjelanjke mikserom – počnite na maloj brzini, pa ubrzajte.
U mlijeko koje se lagano kuha, na niskoj temperaturi, počnite dodavati smjesu od bjelanjaka, kašiku po kašiku. Kada primijetite da su šnenokle počele rasti, okrenite ih da se skuhaju i sa druge strane. Gotove šnenokle vadite kašikom u posudice za serviranje.
Maknite šerpu sa mlijekom sa šporeta. Zasebno umutite žumanca sa vanilin šećerom mikserom. Dodajte brašno i umiješajte kuhačom, zatim ponovo umutite mikserom. Dodajte dvije kutljače toplog mlijeka i promiješajte.
Nastavite kuhati mlijeko na laganoj vatri i uz miješanje ulijte smjesu od žumanjaka. Nastavite miješati, vratite mlijeko na šporet i uz neprestano miješanje polako ulijte umućena žumanca.
Miješajte dok ne dobijete gustu kremu. Tom kremom prelijte šnenokle i sve zajedno stavite u frižider da se ohladi. Servirajte hladno i uživajte, piše Net.hr.