Slatka tradicija: Ovo je najjednostavniji i najslasniji recept za kadaif

Kadaif je najjednostavniji tradicionalni kolač/FreePik
Dan uoči Bajrama, muslimanke pripremaju razne tradicionalne deserte kako bi njihova bajramska trpeza bila što bogatija.
Kadaif je jedna od najdražih bajramskih slastica. Ovo tradicionalno jelo priprema se u najsvečanijim prilikama, a danas je vrlo popularan i u svjetskim okvirima zbog popularne Dubai čokolade.
Ovaj recept, koji svi traže, veoma je jednostavan, koristi se nekoliko jednostavnih i uglavnom lako dostupnih sastojaka, a priprema ne uključuje nikakve zahtjevne postupke.
Sastojci:
- 500 g sirovog kadaifa
- 200 g putera
- 100 g oraha u jezgri i grožđica
- 500 g šećera (za agdu, sa 1 litrom vode)
- vanilin šećer
- limun
Priprema:
Sirov kadaif se slaže u puterom namazanu tepsiju. Između dva sloga sirovog kadaifa staviti orahe, grožđice i tanke kriške putera. Tako pripremljen kadaif staviti u rernu i peći na 160 stepeni.
Za to vrijeme pripremiti preljev – agdu: 500 g šećera staviti u jednu litru vode i kuhati. Pri vrenju kašikom skinuti pjenu, te pustiti da vrije dok se ne dobije srednje gusta agda kojoj treba dodati sok od limuna ili kriske, i vanilin šećer. Mlak kadaif lagano preliti mlakom agdom.
Napomena: Ni kadaif, ni agda ne smiju biti vrući. Ohlađen kadaif se reže na kocke.