Slatka čarolija: Baklava s pistacijom i čokoladom

baklava s pistacijom i cokoladom/

Baklava s pistacijom i čokoladom

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ova posebna baklava s pistacijom i čokoladom spaja tradiciju i inovaciju, stvarajući neodoljiv spoj okusa koji će oduševiti svakog ljubitelja slastica.

Hrskavi slojevi tankog tijesta, bogatstvo ukusa pistacija i svilenkasta čokolada čine ovu verziju klasične baklave savršenim desertom za posebne prigode.

Sastojci:

- 500 g čokolade za kuhanje

- 350 g maslaca

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- 200 ml ulja

- 500 g mljevenih oraha

- 40 g pistacija

- 800 ml vode

- 1.200 g šećera

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- 1.000 g jufke za baklavu

Priprema:

Rastopite 250 g maslaca s 300 g čokolade i 100 ml ulja. Time ćete premazivati kore. Uzmite koru pa je poprskajte, stavite i drugu koru pa i nju poprskajte. Treću koru nemojte prskati, već na nju stavite mješavinu mljevenih i sjeckanih oraha te naribane pistacije. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve sastojke i kore. Prije pečenja izrežite baklavu. Pecite 20 minuta na 200 stepeni pa smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 40-45 minuta. Šećer i vodu kuhajte osam-devet minuta. Prelijte baklavu mlakom agdom. Kad baklava upije agdu, prema želji prelijte je glazurom od ostatka maslaca, 200 g čokolade i 100 ml ulja. Pospite je naribanim pistacijama.

Uživajte!