Savršeno pečen krompir? Dodajte ovaj sastojak i biće hrskav spolja, mekan iznutra

Tajna je u jednom neobičnom sastojku/Free Pik

Tajna je u jednom neobičnom sastojku/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nema ništa ljepše od savršeno pečenog, hrskavog krompira. Za mnoge je to najbolji dio nedjeljnog ručka. A kako možete garantovati članovima porodice da će uvijek krompir biti super hrskav? Tajnu nam je otkrio kuhar Marko iz jednog beogradskog restorana.

Krompir prvo treba da isječete na kriške. Kuhajte ga u slanoj vodi 8-10 minuta, a zatim procijedite. Uvaljajte ga u griz ili brašno i tako ispecite u rerni.

Sastojci: 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 1 kg krompira
  • 50 g griza
  • 4 kašike ulja
  • Majčina dušica
  • So po želji

Priprema:

Zagrijte rernu na 220°C ako ima ventilator ili na 200°C ako nema. Isjeckan krompir stavite u šerpu s hladnom posoljenom vodom i kuhajte dok ivice ne omekšaju. Zatim dobro ocijedite, vratite u šerpu i protresite ga kako bi ivice krompira postale grube. Dodajte griz i ponovno protresite poklopljenu šerpu dok se sav krompir ne uvalja u griz. Sipajte ulje u pleh i zagrijte 5 minuta bez krompira. Zatim dodajte krompir. Na kraju stavite malo suhe majčine dušice u pleh sa strane pored krompira i pecite 45 do 55 minuta. Poslije 20 minuta okrenite krompir.

Uživajte!