Savršeni domaći pečeni kesteni: Miris jeseni dolazi iz vaše rerne na jednostavan način

pečeno kestenje ilustracija/Screenshot
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ništa ne miriše na jesen kao topli, pečeni kesteni.

Taj neodoljivi miris koji se širi domom budi uspomene na djetinjstvo, šetnje po parkovima i zimske sajmove.

 

 

Iako djeluje kao da je njihova priprema zahtjevna, zapravo postoji jednostavan trik koji garantuje da svaki kesten bude savršeno pečen – spolja hrskav, a iznutra mekan.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

Na TikTok profilu @tiktalkerica pronašli smo recept koji je osvojio mreže – najjednostavniji način da sami kod kuće napravite najbolje “uradi sam” pečene kestene. Postupak je vrlo lak, ne zahtijeva posebne vještine ni opremu, a rezultat je savršen užitak za hladne dane.

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pečeni kesteni

Potrebno je:

 

 

– Svježi kesteni (količina po želji)

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

– Voda

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

– So

 

 

PSvaki kesten zarežite nožem po širini, tako da napravite mali prorez u obliku crte. Ovo je najduži dio pripreme, posebno ako nemate dobar alat za zarezivanje kestena.

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Kestene dobro isperite pod mlazom vode, pa ih potopite u posoljenu vodu i ostavite da odstoje oko pola sata. Ovaj korak je ključan – upravo zahvaljujući njemu kora će se kasnije lakše skidati, a plodovi će biti mekani i sočni.

 

 

Nakon toga, ocijedite ih i poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

 

 

Važno je da rešetku postavite na gornju policu rerne – tako će se kesteni ravnomjerno ispeći i dobiti divnu, zlatno-smeđu koricu.

riprema:

 

 

Dok su još topli, umotajte ih kratko u kuhinjsku krpu – para će omekšati koru i olakšati ljuštenje. Poslužite ih odmah, dok su još topli – uz čaj, vino ili kao grickalicu uz film, prenosi Blic žena.

Kesteni koji su spolja blago hrskavi, a iznutra meki, mirisni i puni ukusa – baš kao oni sa uličnih tezgi, samo još bolji jer su domaći.