Savršena pita s jabukama? Mađari znaju recept, i to s jednim posebnim sastojkom

Tajna savršene pite s jabukama/Unsplash

Tajna savršene pite s jabukama/Unsplash

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pita sa jabukama je poslastica koju svi obožavamo. Kombinacija prhkog tijesta i slatkog fila od jabuka i cimeta pravi je raj za sva čula.

Pronašli smo jedan trik koji primjenjuju Mađari kada prave pitu s jabukama.

Sastojak koji pitu čini vazdušastom

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mađarska pita od jabuka u osnovi je slična onoj kakvu mi pravimo. Ali je oni pripremaju na malo drugačiji način. Njihov nadjev je bogatiji jer u njihovu pitu ide gotovo duplo više fila nego u našu, ali dodaju još jedan sastojak koji mi ne dodajemo. Prije nego što na tijesto stave nadjev od jabuka, tijesto pospu prezlom, koja pokupi višak soka od jabuka i tako sprječavaju da se tijesto razvodnji i postane gnjecavo. Tijesto pite ostane prhko i vazdušasto.

Kako Mađari prave pitu s jabukama

Prvo se zamijesi tijesto i podijeli na dva dijela. Tijesto stave u plastičnu foliju i ostave u frižideru pola sata do sat vremena. Kada naprave prvu koru i stave u pleh, pospu je polovinom pripremljene prezle. Zatim rasporede fil od jabuka i preko njega pospu ostatak prezle. Potom stave drugu koru, izbockaju viljuškom i premažu umućenim žumancima.