Savršena grickalica bez grižnje savjesti: Recept za čips od tikvica koji je zaludio internet

Hrskavo, brzo i zdravo/Pinterest

Hrskavo, brzo i zdravo/Pinterest

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ova jednostavna i brza grickalica postala je pravi hit na društvenim mrežama, ali i među onima koji žele smanjiti unos prerađenih proizvoda, a ne odreći se užitka grickanja.

Tikvice su bogate vlaknima te sadrže malo kalorija i masti. Kada ih narežete na tanke kolutove, začinite i ispečete, pretvaraju se u hrskavi čips koji možete grickati bez grižnje savjesti – bilo uz film, kao dodatak obroku ili kao zdrav međuobrok za djecu.

Kako napraviti čips od tikvica?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 1-2 veće tikvice
  • Maslinovo ulje (ili ulje po izboru)
  • So, biber
  • Po želji: suhi origano, bijeli luk u prahu, dimljena paprika, parmezan

Priprema:

Zagrijte rernu na 120–130°C. Tikvice operite i narežite na što tanje kolutove. Posolite ih i ostavite 10-ak minuta da puste vodu, pa ih nježno posušite ubrusom. Premažite ih lagano maslinovim uljem i pospite začinima po želji. Poredajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, pazeći da se ne preklapaju. Pecite ih polako dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi. Tokom pečenja možete ih jednom okrenuti. Ostavite da se ohlade – tada će dodatno očvrsnuti.

Rezultat? Lagana, hrskava i aromatična grickalica koju ćete poželjeti praviti iznova i iznova. 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako želite još hrskaviji efekat, možete ih napraviti i u fritezi na vrući zrak (air fryer), uz nešto kraće vrijeme pečenja.