Savršen pekarski krompir koji se topi u ustima: Ključ je u jednom neočekivanom dodatku

Pekarski krompir kakav još niste probali/Free Pik

Pekarski krompir kakav još niste probali/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako ste mislili da je pekarski krompir uvijek isti – prevarili ste se! Uz jedan jednostavan sastojak koji već imate u kuhinji, dobit ćete hrskavu koricu, bogat ukus i neodoljivu teksturu. Tajna je u grizu, koji krompiru daje potpuno novu dimenziju – spolja hrskav, a iznutra mekan kao puter.

Isprobajte ovaj recept i uvjerite se zašto svi pričaju o njemu.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 1 kg krompira
  • 2 limuna
  • 1,5 litra vode
  • 2 kašike origana ili majčine dušice
  • 2 čehna bijelog luka
  • 75 ml maslinovog ulja
  • 3 kašike griza
  • So, biber
  • Mljevena crvena paprika (začin)

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni i stavite praznu posudu za pečenje da se dobro ugrije. Krompir ogulite i isijecite na četvrtine. U šerpu stavite krompir, iscijedite dva limuna, dodajte malo rendane limunove kore i prelijte sa 1,5 litrom vode. Stavite da se kuha. Kada voda proključa, kuhajte još 10 minuta pa procijedite krompir.

Ostavite ga da se ohladi oko 5 minuta, pa dodajte:

  • Maslinovo ulje
  • Origano ili majčinu dušicu
  • Sitno sjeckani bijeli luk
  • Mljevenu crvenu papriku
  • So i biber
  • Griz – ključni sastojak za savršenu koricu

Sve dobro izmiješajte i prebacite u vruću posudu za pečenje iz rerne. Pecite 30–40 minuta na 200°C, uz okretanje svakih 10 minuta, dok krompir ne dobije zlatnu i hrskavu koricu, piše Trpeza.

Savjet: Poslužite uz kiselo vrhnje, grčki jogurt ili kao prilog mesu – ukus će vas oduševiti.