Savršen pekarski krompir koji se topi u ustima: Ključ je u jednom neočekivanom dodatku

Pekarski krompir kakav još niste probali/FreePik
Ako ste mislili da je pekarski krompir uvijek isti – prevarili ste se! Uz jedan jednostavan sastojak koji već imate u kuhinji, dobit ćete hrskavu koricu, bogat ukus i neodoljivu teksturu. Tajna je u grizu, koji krompiru daje potpuno novu dimenziju – spolja hrskav, a iznutra mekan kao puter.
Isprobajte ovaj recept i uvjerite se zašto svi pričaju o njemu.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 limuna
- 1,5 litra vode
- 2 kašike origana ili majčine dušice
- 2 čehna bijelog luka
- 75 ml maslinovog ulja
- 3 kašike griza
- So, biber
- Mljevena crvena paprika (začin)
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni i stavite praznu posudu za pečenje da se dobro ugrije. Krompir ogulite i isijecite na četvrtine. U šerpu stavite krompir, iscijedite dva limuna, dodajte malo rendane limunove kore i prelijte sa 1,5 litrom vode. Stavite da se kuha. Kada voda proključa, kuhajte još 10 minuta pa procijedite krompir.
Ostavite ga da se ohladi oko 5 minuta, pa dodajte:
- Maslinovo ulje
- Origano ili majčinu dušicu
- Sitno sjeckani bijeli luk
- Mljevenu crvenu papriku
- So i biber
- Griz – ključni sastojak za savršenu koricu
Sve dobro izmiješajte i prebacite u vruću posudu za pečenje iz rerne. Pecite 30–40 minuta na 200°C, uz okretanje svakih 10 minuta, dok krompir ne dobije zlatnu i hrskavu koricu, piše Trpeza.
Savjet: Poslužite uz kiselo vrhnje, grčki jogurt ili kao prilog mesu – ukus će vas oduševiti.