Savršen ljetni desert: Čokoladna torta bez pečenja koja osvaja na prvi zalogaj

Ljetni favorit/Coolinarka
Ova torta je savršena ljetna poslastica jer se ne peče, lagana je, kremasta i brzo se priprema. Idealna je za tople dane kada želite nešto slatko, a da pritom ne palite rernu, jer je brzo gotova, osvježavajuća i ne zahtijeva mnogo truda, savršena za osvježenje u vrelim ljetnim večerima ili kad vam se ne da uključivati dodatne uređaje.
Sastojci
Za podlogu:
- 200 g čokoladnih zobenih keksa
- 90 g maslaca
Za kremu:
- 1 Dolcela Kreme za kolače od čokolade (150 g)
- 300 ml mlijeka (hladnog)
- 500 ml šlaga
- 200 g mascarpone sira
- 4 kašike čokoladnog namaza
Priprema
Za početak, pripremite kalup za tortu promjera 20 cm. Na dno stavite papir za pečenje kako biste kasnije lakše odvojili podlogu. Kekse usitnite u sjeckalici, a maslac otopite u posudi s debljim dnom. Otopljeni maslac odmah pomiješajte s mljevenim keksima i smjesu stavite u pripremljen kalup.
Podlogu dobro utisnite koristeći dno čaše ili neki sličan predmet, a zatim je odložite u frižider dok pripremate kremu. U posudu uspite Dolcela kremu za kolače, dodajte hladno mlijeko i šlag, pa sve dobro izmiksajte. Kada dobijete glatku smjesu, dodajte čokoladni namaz i mascarpone te još jednom sve sjedinite mikserom.
Od pripremljene kreme odvojite nekoliko kašika i stavite ih u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom – poslužit će vam za dekoraciju. Ostatak kreme rasporedite po ohlađenoj podlozi, poravnajte površinu i ukrasite tortu odvojenom kremom.
Na kraju, tortu stavite u frižider na najmanje dva sata, a najbolje preko noći. Kada se dovoljno stegne, pažljivo uklonite obruč kalupa i poslužite tortu na stalku. Rezultat je osvježavajuća i ukusna poslastica koja će oduševiti vaše goste.