Savršen ljetni desert: Čokoladna torta bez pečenja koja osvaja na prvi zalogaj

Ljetni favorit/Coolinarka

Ljetni favorit/Coolinarka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ova torta je savršena ljetna poslastica jer se ne peče, lagana je, kremasta i brzo se priprema. Idealna je za tople dane kada želite nešto slatko, a da pritom ne palite rernu, jer je brzo gotova, osvježavajuća i ne zahtijeva mnogo truda, savršena za osvježenje u vrelim ljetnim večerima ili kad vam se ne da uključivati dodatne uređaje.

Sastojci

Za podlogu:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 200 g čokoladnih zobenih keksa
  • 90 g maslaca

Za kremu:

  • 1 Dolcela Kreme za kolače od čokolade (150 g)
  • 300 ml mlijeka (hladnog)
  • 500 ml šlaga
  • 200 g mascarpone sira
  • 4 kašike čokoladnog namaza

Priprema

Za početak, pripremite kalup za tortu promjera 20 cm. Na dno stavite papir za pečenje kako biste kasnije lakše odvojili podlogu. Kekse usitnite u sjeckalici, a maslac otopite u posudi s debljim dnom. Otopljeni maslac odmah pomiješajte s mljevenim keksima i smjesu stavite u pripremljen kalup.

Podlogu dobro utisnite koristeći dno čaše ili neki sličan predmet, a zatim je odložite u frižider dok pripremate kremu. U posudu uspite Dolcela kremu za kolače, dodajte hladno mlijeko i šlag, pa sve dobro izmiksajte. Kada dobijete glatku smjesu, dodajte čokoladni namaz i mascarpone te još jednom sve sjedinite mikserom.

Od pripremljene kreme odvojite nekoliko kašika i stavite ih u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom – poslužit će vam za dekoraciju. Ostatak kreme rasporedite po ohlađenoj podlozi, poravnajte površinu i ukrasite tortu odvojenom kremom.

Na kraju, tortu stavite u frižider na najmanje dva sata, a najbolje preko noći. Kada se dovoljno stegne, pažljivo uklonite obruč kalupa i poslužite tortu na stalku. Rezultat je osvježavajuća i ukusna poslastica koja će oduševiti vaše goste.