Savršen desert u tren oka: Cheesecake bez pečenja za koji će vam svi tražiti recept
Ukus kojem niko ne može odoljeti/FreePik
Cheesecake je omiljen iz dobrog razloga — bogat je, kremast i neodoljiv desert. Sa našim receptom za cheesecake bez pečenja, priprema je jednako jednostavna kao i uživanje u njemu.
Jednostavan pod od gram-krekera puni se bogatim filom od krem sira i kondenzovanog mlijeka, aromatizovanim vanilom i limunom. Domaći pod je jednostavan za pripremu, a razlika u okusu je očigledna. Nakon pripreme, cheesecake se stavlja u frižider da se stegne — pečenje nije potrebno. Najteži dio je čekanje da se ohladi.
Cheesecake bez pečenja po receptu Marte Stewart je odličan za posluženje. Recept uključuje i varijacije, kao što su cheesecake bez pečenja sa dvostrukom čokoladom i individualni cheesecake parfei.
Sastojci:
- 2 pakovanja (oko 20 komada) keksa
- 11 kašika (oko 155 g) neslanog putera, istopljenog
- 2 kašike šećera
- 2 pakovanja (po 225 g) krem sira, sobne temperature
- 1 konzerva (oko 400 g/1 ¼ šolje) zaslađenog kondenzovanog mlijeka
- ¼ šolje svježeg soka od limuna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Stavite kekse u veliku kesu koja se može zatvoriti i zdrobite ih oklagijom dok ne dobijete veoma sitne mrvice. Prebacite mrvice u srednju zdjelu i dodajte šećer, pa promiješajte. Dodajte puter i dobro sjedinite.
Utisnite smjesu od mrvica u kalup za tortu prečnika 23 cm sa odvojivim obodom (springform), raspoređujući smjesu 4–5 cm i uz stranice; utisnite da bude ravno. Ohladite koru u zamrzivaču najmanje 10 minuta.
Dok se kora hladi, pripremite fil: pomoću električnog miksera na srednje jakoj brzini umutite krem sir u velikoj zdjeli dok ne postane gladak. Dodajte kondenzovano mlijeko postepeno, miješajući i stružući stranice zdjele po potrebi. Umiješajte sok od limuna i vanilu.
Sipajte fil na ohlađenu koru i poravnajte površinu gumicom za kuhanje. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider dok se ne stegne, oko 2 i po do 3 sata, piše Trpeza.
Pažljivo odvojite obod kalupa i izvadite cheesecake.
Uživajte!